Vlada Kosova proglasila vanredno stanje zbog korona virusa

15. March 2020.
Vlada Kosova prihvatila je večeras na telefonskoj sednici zahtev ministra zdravlja Arbena Vitije da zbog korona virusa proglasi vanredno stanje javnog zdravlja.
ZKM-13-03-2020-1-4
Foto: Vlada Kosova / kryeministri-ks.net

Kako je saopšteno iz Vlade Kosova, odluka obavezuje institucije Kosova da deluju u skladu sa Planom nacionalnog reagovanja i aktiviranje vanrednog funkcionisanja.

Ministarstvo zdravlja je odgovorno za rukovodjenje proglašenog vanrednog stanja za javno zdravlje, kaže se u odluci Vlade.

Ministar zdravlja Kosova Arben Vitia saopštio je da je danas otkriveno još četvoro obolelih od korona virusa čime je ukupan broj zaraženih povećan na devet.

Vitija je izjavio da je od premijera Kosova Aljbina Kurtija zatražio da Vlada koju predvodi proglasi vanredno stanje za javno zdravlje.

“Dragi gradjani, pre samo nekoliko minuta, na osnovu rezultata testova, potvrdjena su još četiri pozitivna slučaja virusa sars-cov-2 (korona virusa). Tri slučaja iz opštine Mališevo, sve tri kontakt osobe koja je juče dobila dijagnozu kovid-19, dok je četvrti slučaj osoba iz opštine Podujevo”, kazao je Vitia.

On je pozvao sugradjane da saradjuju u upravljanju ovom situacijom, da poštuju preporuke Ministarstva zdravlja i Nacionalnog instituta za javno zdravstvo, da borave u vlastitim domovima kako bi brinuli o zdravlju jedni drugih.

Prvi slučajevi infekcije korona virusom otkriveni su u petak u opštinama Klina i Vitina, posle toga u subotu su otkrivena tri nova slučaja, od kojih su dva bila članovi porodice zaraženog u Vitini, i jedan novi slučaj u Mališevu.

Sva tri grada na Kosovu u kojima su registrovani oboleli od korona virusa su pod karantinom.

Očekuje se da vlada pod karantin stavi i opštinu Podujevo, iako je to teže zbog toga što kroz tu opštinu prolaze putevi kojima se odlazi za centralnu Srbiju i inostranstvo, odnosno prelaz Merdare.

Click