Usvojen Zakon o Bregzitu u britanskom parlamentu

9. January 2020.
Donji dom parlamenta Velike Britanije usvojio je večeras Zakon o Bregzitu kojim se dozvoljava izlazak te zemlje iz Evropske unije do kraja meseca. Poslanici su glasali 330 za prema 231 protiv.
Britain Brexit
Demonstranti protiv Bregzita ispred doma Parlamenta u Londonu. Foto: Beta/AP Photo/Matt Dunham

Tim zakonom se postavljaju uslovi izlaska Velike Britanije iz EU koji je zakazan za 31. januar.

Velika većina koju su na izborima prošlog meseca osvojili konzervativci premijera Borisa Džonsona osigurala je usvajanje zakona, uprkos protivljenju manjih stranaka.

Predlog zakona je usvojen nakon trodnevne rasprave.

Zakon sada treba da prođe Dom Lordova, gornji dom britanskog parlamenta koji može da odloži, ali ne da poništi usvajanje iz donjeg doma.

Britanski ministar za Bregzit Stiven Berkli rekao je da se nada da gornji dom neće pokušati da odloži predlog zakona.

Usvajanje zakona danas bila je velika pobeda za Džonsona, koji je kao ključni cilj njegovog premijerskog mandata naveo izvođenje zemlje iz EU, piše novinska agencija AP.

Velika Britanija je za izlazak iz EU glasala na referendumu 2016. godine.

Međutim, poslanici u parlamentu su ranije nekoliko puta osujetili pokušaje Borisa Džonsona i njegove prethodnice Tereze Mej da izvedu državu iz EU. Mej je zbog toga u julu podnela ostavku.

Poslednjeg dana januara počeće tek prva faza izlaska, takozvani “prelazni period”, predviđen da bi se izbegao nagli prekid veza, tokom kojeg Velika Britanija i EU treba pregovorima da utvrde budući odnos.

Džonson je rekao da Velika Britanija želi sporazum o slobodnoj trgovini, ali ne želi da se pridržava pravila i standarda EU. Velika Britanija želi da se oslobodi propisa EU, kako bi potpisala nove trgovinske sporazume širom sveta.

Zvaničnici EU međutim poručuju da će potpisivanje novog ugovora biti teško.

Click