U Kini potvrđeno 2.700 slučajeva obolelih od novog virusa, 80 umrlih

27. January 2020.
U Kini je potvrđeno da je 2.700 osoba obolelo od novog oblika koronavirusa, a 80 je umrlo, prema novim podacima saopštenim danas.
China Outbreak
Foto: Beta/AP Photo/Mark Schiefelbein

Više od 40 slučajeva obolelih je potvrđeno u drugim zemljama, a skoro svi se odnose na kineske turiste ili osobe koje su nedavno posetile Vuhan, grada gde se pojavila epidemija virusne upale pluća.

Kako su danas saopštile kineske vlasti u Kini je zabeleženo 2.744 slučaja zaraženih novim virusom, od toga je 769 novoobolelih u poslednjih 24 sata do ponoći u nedelju. Pet je u Hongkongu i dva slučaja u Makau.

Gotovo svih 80 smrtnih slučaja zabeleženi su u centralnoj provinciji Hubej, gde se nalazi Vuhan, sa četiri na drugim mestima u Kini.

Van Kine zabeleženo je oko 40 obolelih od toga je osmoro u Tajlandu, po petoro u SAD i Australiji, po četvoro u Južnoj Koreji, Japanu, Singapuru i Maleziji, po troje u Francuskoj i Tajvanu, dvoje u Vijetnamu, jedna osoboa u Kanadi i jedna u Nepalu.

Vuhan u kojem živi 11 miliona stanovnika se nalazi pod karantinom, oko 4.000 kreveta predviđeno je za prijem obolelih, a dodaće se još 6.000 do kraja meseca.

Click