Tramp privremeno zabranio izdavanje viza radnicima i studentima iz inostranstva

23. June 2020.
Predsednik SAD Donald Tramp odlučio je da suzbije imigraciju i obustavi izdavanje viza radnicima i studentima iz inostranstva, uz opravdanje da je potrebno zaštititi Amerikance koji zbog pandemije ostaju bez posla.
ad66eb58.640x360_rss.jpg
Foto: Beta/AP

Do kraja godine se neće izdavati radne H-1B vize, kao i studentske J-1 vize, a zabrana važi i za L-1 vize koje se izdaju menadžerima multinacionalnih korporacija, piše Glas Amerike.

Zabrana se odnosi i na H-2B vize koje su se izdavale za privremene poslove. Te vize će i dalje moći da dobiju poljoprivrednici, zdravstveni radnici, oni koji rade u industriji hrane, čuvaju decu ili pomažu starijima.

Zabrana će se odnositi i na tražioce azila kojima će, dok čekaju odluku o azilu, biti zabranjeno da rade godinu dana. To se ne odnosi na one koji već žive u SAD.

Bela kuća ovu odluku pravda time da je neophodno zaštititi radnike u SAD koji gube poslove usled pandemije, a radnici iz inostranstva bi mogli da popune 525.000 radnih mesta.

Više od 45,5 miliona Amerikanaca je tražilo pomoć za nezaposlene od sredine marta, što čini četvrtinu radno sposobnog stanovništva. Ipak, broj onih koji primaju državnu pomoć se smanjuje jer su se mnogi vratili na posao.

Trampovi kritičari, medjutim, kažu da predsednik koristi ovu situaciju kako bi ostvario svoje obećanje i smanjio imigraciju u SAD.

Velike poslovne korporacije i manje tehnološke kompanije, kao i Američka trgovinska komora, usprotivili su se zamrzavanju viza i kažu da su mnogi radnici iz inostranstva ključni za obavljanje odredjenih poslova, te da bi njihovo odsustvo moglo da uspori ekonomski oporavak posle pandemije.

Nedavno istraživanje javnog mnjenja koje su sproveli Vašington post i Univerzitet u Merilendu pokazalo je da 65 odsto Amerikanaca podržava zamrzavanje programa za imigrante tokom pandemije korona virusa. Medju njima, u većoj meri to podržavaju republikanci, u manjoj demokrate, piše Glas Amerike.

Click