Tramp predložio ukidanje federalnog nadzora životne sredine

9. January 2020.
Predsednik SAD Donald Tramp predložio je danas izmenu Zakona o nacionalnoj politici zaštite životne sredine čime bi se smanjio federalni nadzor životne sredine kako bi se ubrzao proces odobravanja velikih projekata.
Donald Trump
Donald Tramp. Foto: Beta/AP Photo/Evan Vucci

On je rekao da se SAD ne mogu takmičiti na tržištu ukoliko birokratski sistem “koči u izgradnji onoga što nam je potrebno”.

Tramp je predložio izmenu Zakona o nacionalnoj politici zaštite životne sredine, koji zahteva od federalnih agencija da razmotre uticaj velikih građevinskih projekata na zemlju i na divljinu.

Zakon je nazvao lošim i rekao da će promene ubrzati proces odobravanja projekata koji su dobili velika sredstva federalne vlade.

Šefica nezavisne trgovinske grupe proizvođača nafte i gasa, An Bradburi rekla je da su među predloženim izmenama i one koje će ubrzati izdavanje dozvola za naftne projekte, uključujući cevovode, na saveznom zemljištu.

Trampova administracija snažno podržava izgradnju cevovoda uprkos lokalnim suprotstavljanjima.

Demokratski poslanici i grupe za zaštitu životne sredine kažu da će izmene izuzeti od nadzora projekte velikih zagađivača.

Predsednik Ričard Nikson potpisao je 1. januara 1970. Zakon o nacionalnoj politici zaštite životne sredine usled javnog negodovanja zbog izlivanja nafte u Santa Barbari u Kaliforniji 1969. i drugih zagađivanja vazduha, vode i zemlje u SAD.

Click