Sud naložio poljskoj državnoj televiziji da se javno izvini za klevetu vlastima u Gdanjsku

10. January 2020.
Sud u Poljskoj proglasio je državnu TVP krivom za vređanje gradskih vlasti u Gdanjsku, uključujući ubijenog gradonačelnika, i naložio da se javno izvini i plati 13.000 dolara izbegličkom centru.
1024px-Paweł_Adamowicz_(2016)_(cropped)
Pavel Adamovič. Foto: PP Group in the CoR / CC 2.0

Pokrajinski sud u Varšavi presudio je danas u slučaju koji je 2016. godine gradonačelnik Gdanjska Pavel Adamovič pokrenuo protiv TVP INFO zbog uvredljivog materijala koji su emitovli o migrantima, a koji je takođe kritikovao odluku gradonačelnika da pozove migrante u Gdanjsk.

Poljski Savet za etiku medija ocenio je prošle godine da je državna televizija TVP ciljano blatila i ružila opozicionog gradonačelnika Gdanjska Pavela Adamoviča, sve do njegovog ubistva.

Adamoviča, kritičara desničarske poljske vlade, pre godinu dana ubio je ogorčeni bivši zatvorenik, za vreme humanitarne akcije u tom gradu. On je pred šokiranim građanima koji su došli na dobrotvornu proslavu na trg, zadao smrtonosne udare nožem gradonačelniku koji se nalazio na bini.

Stanica pod državnom kontrolom sada mora javno da se izvini i plati kaznu lokalnom izbegličkom centru. Protiv presude se može žaliti.

Presuda je doneta u vreme kada vlada u Poljskoj pokušava da stavi sudove pod političku kontrolu.

Click