Stručnjaci EU optužili Rusiju za širenje lažnih vesti o korona virusu

19. March 2020.
Stručnjaci Evropske unije ocenili su da ruski mediji koji podržavaju predsednika Vladimira Putina sprovode kampanju širenja lažnih vesti sa ciljem podrivanja poverenja u sposobnost evropskih zdravstvenih sistema da se nose sa pandemijom novog korona virusa.
f399bf97.640x360_rss.jpg
Foto: Beta

U izveštaju u koji je Asošiejted pres imao uvid navodi se da su stručnjaci EU registrovali gotovo 80 slučajeva dezinformacija povezanih sa korona virusom u poslednja dva meseca, uključujući tvrdnje da je korona virus biološko oružje napravljeno na Zapadu.

“Kampanja je osmišljena tako da pojača konfuziju, paniku i strah i da ljudima onemogući pristup pouzdanim informacijama o virusu i merama javne bezbednosti”, stoji u izveštaju odseka EU za borbu protiv lažnog informisanja.

Stručnjaci EU izdvojili su u izveštaju medije RT, Sputnjik, Orijental rivju, Geopolitika i druge.

Kao primere lažnog izveštavanja, naveli su tekstove u kojima se tvrdi da je korona virus manje opasan od gripa, da je razvijen u SAD, da su ga u Evropu doneli migranti.

Stručnjaci EU za dezinformacije navode da Rusija kontinuirano deluje protiv EU od 2014. godine, podržavajući krajnje desne u antievropske političke partije i napadajući integritet vodećih medija.

U izveštaju se navodi da je RT na španskom 12. izvor po popularnosti kada je reč o sadržajima povezanim s korona virusom na brojnim jezicima, medju kojima su engleski, španski, ruski, italijanski i arapski.

Poruke na španskom usmerene su na ljude u Evropi i Latinskoj Americi i njima se “podstiču apokaliptične priče, okrivljuju kapitalisti da pokušavaju da zarade na virusu i ističe kako se Rusija i Putin dobro nose s epidemijom”, piše u izveštaju.

Rusija je objavila da je u toj zemlji korona virusom zaraženo 199 osoba, dok mnogi zdravstveni stručnjaci predvidjaju da je taj broj mnogo veći, jer infekcije prolaze nezapaženo pošto testiranje nije rašireno.

Portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova odbacila je danas tvrdnje EU o dezinformacijama iz Rusije, ocenivši da su to “lažne vesti” i da su deo kampanje protiv te zemlje.

Portparol Evropske komisije Piter Stano juče je rekao da većina dezinformacija o korona virusu ili potiče iz Rusije ili može da bude dovedena u vezu “s medijskom kućom očigledno naklonjenom Kremlju”.

Click