Špigel: Milanovićeva pobeda znak slabljenja populista na istoku EU

6. January 2020.
Pobeda kandidata levice Zorana Milanovića predstavlja okretanje leđa birača populističkim snagama u novim članicama Evropske unije, ocenio je nemački nedeljnik Špigel.
Croatia Presidential Elections
Foto: Beta/AP Photo/Darko Bandic

“Ovo je izborni ishod velike simboličke snage, za Hrvatsku ali i za Evropu. Ovo je signal da populisti na istoku Evropske unije više nisu na pobedničkom pohodu”, piše Špigelov stručnjak za istočnu Evropu Keno Verseck u analizi predsedničkih izbora u Hrvatskoj, prenela je Hina.

U članku pod nazivom “Normalno je pobedilo” navodi kako su i na poslednjim izborima u Slovačkoj, Rumuniji i Mađarskoj populisti pretrpeli gubitke.

Autor istovremeno ukazuje na to da Milanović predstavlja relativnu većinu među biračima u Hrvatskoj, navodi Hina.

“U prvom krugu izbora je Miroslav Škoro, desničarski pevač i kandidat okrenut protiv političkog establišmenta, osvojio gotovo četvrtinu glasova. Može se pretpostaviti da su mnogi njegovi sledbenici ove nedelje ostali kod kuće”, kaže autor.

Takođe upozorava da Milanovića kao socijaldemokratu treba uzimati s ogradom i podseća na socijalno neosetljive privredne reforme Milanovićeve vlade.

“Od Milanovića ne treba očekivati neko bolje suočavanje s ratnim zločinima koje je hrvatska strana počinila u poslednjem ratu”, piše Verseck ali i podseća na Milanovićevo protivljenje diskriminaciji Srba u Hrvatskoj ocenjujući da je njegova pobeda “dobra vest za najveću manjinu u zemlji”.

Kandidat Socijaldemokratske partije Zoran Milanović pobedio je na izborima u nedelju aktuelnu predsednicu i kandidatkinju vladajućeg konzervativnog HDZ-a Kolindu Grabar-Kitarović s 52,7 prema 47,3 odsto.

Click