Spasen 101 sirijski migrant kod Kipra

14. January 2020.
Kiparska policija objavila je danas da je spasla 101 sirijskog migranta iz mora jugoistočno od tog ostrva koje u poslednje vreme beleži veći priliv migranata.
de138967.640x360_rss.jpg
Foto: Beta

Prema policiji pomorska patrola primetila je brod dug 33 metara na kome se nalazilo oko 100 migranata na više od 18 nautičkih milja od Protarasa, na jugoistoku Kipra.

Sirijski migranti medju kojima je bilo 88 muškaraca, šest žena i sedmoro dece prebačeni su na kopno i zatim u prihvatni centar blizu glavnog grada Kipra, Nikozije, javila je policija.

Oni su krenuli iz Mersina u Turskoj, navela je policija i dodala da je taj pomorski put uobičajen za krijumčare.

Turska je prihvatila oko četiri miliona izbeglica uglavnom iz Sirije, sa kojom deli granicu. Turska obala je na 80 kilometra od Kipra.

Sirijci su u drugom tromesečju 2019. predstavljali više od 33 odsto tražilaca azila u Kipru. Kipar je više puta ukazao Evropskoj uniji na veliki priliv migranata na njegove obale. U avgustu je Kipar zatražio od drugih zemalja članica EU da prihvate 5.000 migranata da bi ublažio nesrazmerne pritiske i ozbiljne izazove sa kojima se suočava zemlja sa manje od milion stanovnika.

Prema evropskoj statističkoj agenciji Eurostat Kipar je zemlja koja srazmerno prema broju stanovnika ima naveći broj migranata.

Click