Šeholi: Za priznanje Kosova Srbima ZSO, Albancima vizna liberalizacija

23. June 2020.
Direktor Instituta za afirmaciju medjuetničkih odnosa u Prištini Fatmir Šeholi ocenio je da će Srbija prvo "de fakto" priznati nezavisnost Kosova, a da će za potpuno priznanje biti potrebno još mnogo vremena i da će o tome odlučivati narod na referendumu.

“Srbija će de fakto priznati Kosovo, to znači da neće biti prepreka Kosovu kod zemalja koje nisu priznale nezavisnost. Kosovo će postati deo UN i medjunarodnih organizacija, Unesko ili Interpol, i to je na neki način de fakto priznanje”, rekao je Šeholi.

Kako prenosi portal Kosovo onlajn, za de jure priznanje Srbija će morati da izbaci iz Ustava deo o Kosovu i zvanično prizna nezavisnost, ali da se njemu čini da Srbija sada nije spremna za tako nešto.

On odbacuje mogućnost razmene teritorija ili podele Kosova.

“Srbi će dobiti Zajednicu srpskih opština. Deset opština sa srpskom većinom odlučivaće o nekim stvarima važnim za Srbe i neće biti više podele na Srbe severno i južno od Ibra. Svi oni biće u jednom sistemu uz veliku podršku Vlade Kosova u ostvarivanju svojih prava unutar kosovskog Ustava”, rekao je on.

Click