RSE: Grenel jasan da su takse štetne za ekonomiju Kosova

11. February 2020.
Ričard Grenel (Richard Grenell) je uvek bio jasan u tome da takse koje je Kosovo uvelo štete ekonomiji Kosova te da šalju groznu poruku privatnom sektoru da Kosovo nije mesto za razvoj preduzetništva, rekao je portparol specijalnog izaslanika predsednika SAD za dijalog Srbije i Kosova Dik Kastin (Dick Custin).
Beta-bb32eogade.640x360_rss.jpg
Foto: Beta

Kako danas prenosi Radio Slobodna Evropa (RSE) Kastin je ovo rekao u odgovoru na pitanje o objavi kosovskog javnog servisa da su SAD anulirale milionske projekte Kosovu do ukidanja taksi na robu iz Srbije i BiH.

U odgovoru koji je prosleđen Radiju Slobodna Evropa (RSE) ne demantuje se ova medijska objava, ali se precizira:

“Njemu (Grenelu) su brojni vlasnici kompanija unutar Kosova, uključujući i neke američke kompanije, rekli da tarife štete njihovom poslovanju”, rekao je Kastin.

“Ambasador Grenel bio je jasan prema političkim liderima Kosova i Srbije da američke investicije na Kosovu neće imati poželjnu korist za ekonomiju ukoliko tarife ostanu na snazi”, dodao je glasnogovornik Grenela, i podvukao da će “zamena tarifa dodatnim barijerama koje bi nazvali ‘recipročnim’ takođe biti kontraproduktivna za razvoj poslova za mlade ljude”.

Kastin je za RSE juče naveo da Grenel ne podržava ideju premijera Kosova Aljbina Kurtija o uvođenju recipročnih mera Srbiji. Kastin je rekao da ambasador Grenel podstiče Kosovo da ukine taksu bez reciprociteta.

Click