Rekordan skok na Njujorškoj berzi, izbrisan i poslednji gubitak od pandemije

19. August 2020.
Vol strit je u utorak vratio poslednji od istorijski vrtoglavo velikih gubitaka koje je donela pandemija korona virusa, pošto je indeks "S end P 500" zatvoren na istorijski najvećoj visini.
1fdfd9fc.640x360_rss.jpg
Foto: Beta

Poslovanje je bilo relativno blago, pomerajući taj indeks za 7,79 bodova, ili 0,2 odsto, na 3.389,78. Ipak, to je više od prethodnog rekorda “S end P 500” koji je bio 3.386,15, a postavljen je 19. februara, pre no što je pandemija ugasila kompanije širom sveta i oborila ekonomije u najgoru recesiju za više decenija.

Rekord “S end P 500” završava njegov žestok juriš od 51,5 odsto koji je počeo krajem marta.

Ogromni iznosi pomoći Federalnih rezervi i Kongresa pomogli su pokretanju skoka berze koji se ubrzavao kako su stizali znaci ponovnog rasta ekonomije.

Indeks “Industrijski prosek Dau Džons” pao je medjutim za 66,84 poena, ili 0,2 odsto, na 27.778,07. On je i dalje šest odsto ispod svog rekorda postavljenog u februaru.

indeks “Nasdakv kompozit” već se vratio na rekord, zahvaljujući ogromnim dobicima deonica velikih tehnoloških kompanija koje njime dominiraju. U utorak je porastao na novi rekordni nivo, za 81,12 bodova ili 0,7 odsto, na 11.210,84.

Oporavak je upečatljiv s obzirom na to da se ekonomija još bori i koliko je neizvestan put kojim ide. Milioni Amerikanaca i dalje dobijaju naknade za nezaposlene, a preduzeća širom zemlje i dalje su zatvorena. KOVID-19 i dalje traje širom sveta, sa više od 5,4 miliona poznatih slučajeva i 170.000 umrlih samo u Sjedinjenim Državama.

Mnogi investitori priznaju nepovezanost između berze i šire ekonomije, ali kažu da je porast indeksa izgrađen na nekoliko oslonaca. Ključni je to što su Federalne rezerve i Kongres uložili tri miliona dolara u ekonomiju, kako bi se sprečilo da još dublje potone i kako bi sprečili potpunu finansijsku krizu. Ti potezi bez presedana pomogli su da zaustave slobodni pad “S end P 500” u martu.

Nedavno su dionice imale nekoliko padova zbog zabrinutosti da bi se u trgovinskom ratu sa SAD zbog tehnologije Kina mogla osvetiti američkim potezima ciljajući na američke proizvođače čipova i druge.

Možda je najveća pretnja od svih da vakcina protiv KOVID-19 ne dođe na tržište onoliko brzo koliko tržište očekuje. To bi moglo da brzo odnese dobar komad novostečene vrednosti na berzi.

Click