Radovanović: Novi talas epidemije na jesen, kineska vakcina najlošija

17. June 2021.
Epidemiolog Zoran Radovanović izjavio je danas da je realno na jesen očekivati novi talas epidemije korona virusa ali da bi talas trebalo da bude znatno blaži od prošlogodišnjeg.
ODRZANA KONFERENCIJA "PETI OKTOBAR - 20 GODINA KASNIJE" U NISU
Zoran Radovanović. Foto: BETAPHOTO/SASA DJORDJEVIC

“Ako povećamo znatno broj vakcinisanih, onda će na jesen to imati karakter jedne grbe, jednog brdašca. Ali ako ne vakcinišemo, ako ostanemo na ovim brojkama, onda ćemo imati nešto veći obim epidemije – ali ne kao prethodna tri talasa, ipak manje jer je deo populacije prokužen a deo vakcinisan”, kazao je Radovanović agenciji Beta.

On je rekao da ispitivanje dužine trajanja postvakcinalnog imuniteta još uvek traje, ali da je već sada jasno da kineska vakcina Sinofarm najslabije štiti.

“Prema zvaničnim podacima, štiti tri od četiri. Znači da jedna četvrtina vakcinisanih u startu nije zaštićena. A onda postvakcinalni imunitet traje kraće, posle šest meseci se računa se da bledi. To su individualne razlike, nekome se smanji posle malo manje od šest meseci a nekome se razvuče i do godinu dana”, rekao je epidemiolog.

On je naveo da je dodatni problem što je kod starijih osoba zaštitna moć kineskih vakcina slabija, navodeći da je to situacija kod svih vakcina u načelu ali da je kod Sinofarm vakcine u pitanju znatno slabija zaštitna moć u odnosu na druge vakcine.

“Ona je i ispitivana na populaciji mladih i sredovečnih osoba. Uglavnom do 60 godina, malo je bilo starijih. Ono što je jasno iz naših iskustava jeste da je zaštitna moć u toj populacionoj grupi (starijih od 60 godina) znatno manja i ja se bojim da jedva dobacuje 50 odsto”, kazao je on.

Prema njegovim rečima, najveći broj starijih je primio upravo Sinofarm vakcinu i on očekuje da se već u avgustu svim vakcinisanima tom vakcinom da i treća doza.

“Sve to govori da treba primiti i treću dozu ali oni koji nisu reagovali na prve dve (doze), pitanje je da li će i na treću”, ocenio je.

Radovanović je dodao da bi najbolje bilo kada bi oni koji su dobili kinesku vakcinu, bez obzira na to da li je delovala ili nije, jer se polazi od pretpostavke da kod mnogih nije delovala – sada dobili Fajzerovu vakcinu ili neku drugu odgovarajuću.

“Znači za mene koji sam dobio drugu dozu (Sinofarm vakcine) početkom februara, pod uslovom da sam reagovao i da imam antitela, već negde u avgustu imam razloga da brinem”, kazao je Radovanović.

On je naveo da se zalagao za to da je bitno primiti vakcinu što pre i bilo koju, ali da je sada vreme da se bira najefikasnija.

Radovanović je ocenio da Srbija ne bi trebalo da proizvodi Sinofarm vakcinu, čija proizvodnja je ranije najavljena, jer je ta vakcina koristila kada “nije bilo ničega” jer je pružala “kakvu-takvu zaštitu”.

On je naveo da za proizvodnjom te vakcine nema potrebe jer neće imati ko da je kupi, dodajući da je Sinofarm u startu bila najskuplja vakcina.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić upozorio je u sredu da postoji opasnost od novog talasa korona virusa na jesen i ponovo pozvao gradjane da se vakcinišu jer vakcina ima sasvim dovoljno.

“Ko Boga vas molim ljudi, korona će da se vrati. Imaćemo je u teškom obliku, posebno jer će nekima da prodje sedam ili osam meseci od vakcinacije”, rekao je Vučić.

On je rekao da je to razlog zbog kojeg se gradi nova kovid bolnica u Novom Sadu.

Click