Radomirović: Radna grupa za zaštitu novinara već pokazala rezultate

30. December 2020.
Predsednik Udruženja novinara Srbije (UNS) Vladimir Radomirović smatra da se rezultati nove Radne grupe za bezbednost i zaštitu novinara koju je formirala Vlada Srbije već vide, iako je imala samo dva sastanka.
ASDy61EtCwpzPress_klub_2_13
Vladimir Radomirović. Foto: Medija centar Beograd

“Videli smo i prvi rezultat tih sastanaka: to je obavezujuće uputstvo javnim tužiocima koje je izdala Republički javni tužilac Zagorka Dolovac da hitno postupaju u slučajevima kada je ugrožena bezbednost novinara”, rekao je Radomirović za agenciju Beta.

On je naveo da je dobro što je to upustvo doneto i dodao da ne zna zašto se to nije desilo ranije jer novinarska udruženja godinama traže brže postupanje tužilaštava.

“Udruženje novinara Srbije očekuje da nova radna grupa, u kojoj su najviši predstavnici vlasti, ubrza i druge mere koje su potrebne da bi novinari i medijski radnici mogli da rade svoj posao bez straha od pretnji i fizičkih napada”, rekao je on.

Prema Radomirovićevim rečima, UNS je izabrao Slobodana Radičevića za predstavnika u toj grupi i očekuje da ona radi efikasno i da rešava probleme koji do sada nisu rešavani.

“Za nas je posebno važno da se konačno otkriju i kazne ubice 17 novinara na Kosovu i Metohiji. Imamo razloga da verujemo da su albanski i srpski novinari stradali od takozvane Oslobodilačke vojske Kosova tokom rata i od istih tih terorista posle rata”, naveo je on.

Radomirović smatra da i vlast u Srbiji treba da odgovori na pitanje zašto do sada nisu vodjene ozbiljne istrage o tim ubistvima i zašto su ubice na slobodi jer je reč o gradjanima ove zemlje koji su ubijeni zbog svog izveštavanja.

“Kosovo je teritorija sa najvećim brojem ubijenih novinara, a gotovo nijedna država ni medjunarodna organizacija nije zainteresovana da se obezbedi pravda u tim slučajevima”, ističe predsednik UNS.

Komentarišući napade na medije i novinare u Skupštini Srbije kaže da je UNS osudio etiketiranje novinara i medija u toj instituciji i očekuje da takva praksa odmah prestane. “Političari imaju pravo da kritikuju medije ali ne da ih vredjaju i da im prete”, naveo je Vladimir Radomirović.

Click