Radio ne nudi ništa uzbudljivo ni novo, budućnost u otvorenosti ka novim digitalnim formama

14. February 2020.
Sa radija nestaju forme poput reportaže i dokumentaristike i budućnost tog medija treba tražiti u obogaćivanju sadržaja i otvorenosti ka novim digitalnim formama, ocenili su danas u Beogradu učesnici tribine "Da li je radio ili i dalje radi?".
World Radio Day-05
Foto: EUIC

Profesorka Fakulteta dramskih umetnosti Ana Martinoli ocenila je da je radijsko tržište Srbije “veoma neizazovno” i siromašno.

“Ko želi nešto drugačije, neće to više tražiti na radiju. Ne takmiče se više radio stanice međusobno, već sa drugim medijima”, kazala je ona i ocenila da prisustvujemo revoluciji medijskog sadržaja u kojoj je izuzetno bitan razvoj podkasta u Srbiji.

Urednica Radio Beograda Nataša Raketić kazala je da se Javni servis ne sluša zbog muzike.

“Ključna reč je sadržaj, ako je kvalitetan, slušaće ga i dva sata. Tome treba da se vratimo”, rekla je Nataša Raketić.

Novinar đorđe Vlajić ocenio je da bi bilo dobro kada Radio Beograd, kao javni servis, ne bi služio kao servis vladajuće nomenklature već kada bi “propitivao” i “stavljao pod upitnik”.

“Radio Beograd je javni servis i kao takav mora da poštuje zakon”, kazao je Vlajić i dodao da je bitno praviti razliku između medija i medijskog sadržaja.

Ocenio je da će radio preživeti kao medij jer je “poput ptice Feniks”.

Učesnici tribine su ukazali na značaj otvorenosti ka digitalizaciji i na značaj podkasta kao razvoja forme radija koja “nije vremenski ograničena” i “nema uređivačku politiku”.

Click