Protiv Vajnstajna podignute nove optužnice za seksualne zločine

6. January 2020.
Protiv američkog filmskog producenta Harvija Vajnstajna podignute su nove optužnice za seksualne zločine u Los Anđelesu, objavili su tužioci danas, kada njemu u Njujorku počinje suđenje po optužbama za silovanje i seksualne napade.
Harvey Weinstein
Harvi Vajnstajn napušta sud. Foto: Beta/AP Photo/Seth Wenig

Vajnstajn je danas optužen za silovanje jedne žene i seksualni napad na drugu, u odvojenim incidentima tokom dva dana 2013. godine, izjavila je okružna tužiteljka Los Anđelesa Džeki Lejsi.

“Verujemo da će dokazi pokazati da je optuženi koristio moć i uticaj da dobije pristup žrtvama i potom počini nasilne zločine nad njima. Želim da pohvalim žrtve koje su istupile i hrabro ispričale šta im se desilo”, rekla je Lejsi.

Tužioci tvrde da je Vajnstajn 18. februara 2013. silovao ženu pošto je upao u njenu hotelsku sobu, a da je sledeće noći seksualno napao ženu u hotelskom apartmanu na Beverli Hilsu.

Ta žena bi trebalo da svedoči na suđenju Vajnstajnu u Njujorku koje je danas počelo.

Okružno tužilaštvo Los Anđelesa još istražuje seksualne optužbe tri žene protiv Vajnstajna.

Ako bude osuđen na osnovu optužnica tužilaštva u Los Anđelesu, poznati producent mogao bi da dobije do 28 godina zatvora.

Tužioci će preporučiti da mu bude određena kaucija od pet miliona dolara, a njegovo pojavljivanje pred kalifornijskim sudom očekuje se po okončanju suđenja u Njujorku, rekla je Lejsi.

Početkom oktobra 2017. godine Njujork tajms je prvi put objavio optužbe na račun Vajstajna. Potom je oko 80 žena, među kojima su glumice Gvinet Paltrou, Anđelina Džoli i Lea Sejdu, optužilo holivudskog producenta za seksualno uznemiravanje i zlostavljanje.

Te optužbe su pokrenule talas tvrdnji o seksualnim napadima holivudskih moćnika, političara i drugih uticajnih ljudi, i iznedrile pokret “I ja” (MeeToo) u okviru kojeg su stotine žena optužile moćne ljude u poslovnom svetu, vladi i svetu zabave za seksualno uznemiravanje.

Click