Protest ispred Narodne skupštine bez incidenata i nasilnih pokušaja ulaska u Skupštinu

11. July 2020.
Ispred Narodne skupštine i u Pionirskom parku u Beogradu okupio se veći broj gradjana na protestu protiv vlasti koji se održava svake večeri od 7. jula, saobraćaj je zaustavljen a trenutno su vidljivi samo pripadnici policije koji regulišu saobraćaj.
ODATA POSTA DZOU BAGERISTI NA PROTESTU U BEOGRADU
Na večerašnjem protestu odata je pošta Ljubisavu Đokiću, poznatom i kao Džo bagerista, jedanom od simbola petooktobarskih demonstracija 2000. godine kojima je srušen režim Slobodana Miloševića, koji je umro danas u Beogradu u 77. godini. Foto: BETAPHOTO/LUKA FILIPOVIĆ

Gradjani koji protestuju su u grupama koje se protežu od fontane na Trgu Nikole Pašića do semafora na početku Bulevara Kralja Aleksandra ali u manjem broju nego prethodnih večeri.

Kako javlja reporter Bete sa lica mesta veliki broj gradjana koji su se u početku okupili u Pionirskom parku i izbegavali da pridju Skupštini, približio se sada Skupštini Srbije, a preko megafona je u jednom trenutku počelo skandiranje protiv vlasti, odnosno protiv predsednika Srpske napredne stranke (SNS) i Srbije Aleksandra Vučića.

Gradjani su uzvikivali “Ostavke” i “Uhapsite Vučića”, zatim su se okupljenima obraćali i članovi crkve, a na stepeništu na ulazu u Skupštinu paljene su sveće za Ljubisava Djokića, poznatijeg kao Džo bagerista, koji je simbol demonstracija na kojima je 5. oktobra 2.000. godine srušen režim Slobodana Miloševića, a koji je preminuo danas u Beogradu.

Gradjanima su se u jednom trenutku pridružili i funkcioneri Stranke slobode i pravde Borko Stefanović i Marinika Tepić, predsednik pokreta Dosta je bilo Saša Radulović, članovi pokreta “Ne davimo Beograd”, i funkcioner Pokreta slobodnih gradjana Pavle Grbović.

Na protestu je trenutno najveći broj mladih ljudi koji stoje ili se kreću na platou ispred Skupštine Srbije a neki od njih imaju i biciklističke šlemove na glavama.

Okupljeni gradjani trenutno protestuju mirno i bez uzvikivanja parola a tokom dosadašnjeg protesta nije bilo incidenata niti ozbiljnijih provokacija, niti pokušaja nasilnog ulaska u Skupštinu.

Iako prisustvo policije nije vidljivo, konjica i interventna brigada smeštene su sa druge strane zgrade Narodne skupštine, u Kosovskoj ulici.

Click