Premijerka pozvala novinarska udruženja da se vrate u radnu grupu

26. March 2021.
Premijerka Ana Brnabić ocenila je danas da je Radna grupa za bezbednost i zaštitu novinara napravila "odredjene pomake u veoma kratkom roku" i pozvala predstavnike udruženja i asocijacija koji su napustili to telo zbog izostanka reakcije na napade na istraživački portal KRIK, da se vrate u grupu.
fb_image.jpeg
Foto: Beta

Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV), Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS), Asocijacija medija, Asocijacija onlajn medija (AOM) i Poslovno udruženje Asocijacije nezavisnih lokalnih medija “Lokal pres” istupili su ranije iz radne grupe zbog “ignorisanja” napada i ugrožavanja sigurnosti novinara u Srbiji.

Govoreći o pomacima, ona je na redovnom mesečnom sastanku Radne grupe navela da su novinari i medijski radnici uvršteni medju prioritetne grupe za vakcinaciju i da je otvoren SOS telefon na koji novinari koji smatraju da im je ugrožena bezbednost od dežurnih advokata sa iskustvom u toj oblasti mogu dobiti informacije kome da se obrate kako bi zaštitili svoja prava.

Kako je saopšteno iz Vlade Srbije, na sastanku je razmotren početak rada veb portala koji će imati sve informacije od značaja za bezbednost i zaštitu novinara, i dalji rad na platformi odnosno bazi slučajeva napada, pretnji i pritisaka na medijske radnike, koju je pokrenuo zaštitnik gradjana.

“Predsednica Vlade Srbije istakla je važnost analize na kojoj rade eksperti OEBS-a, koja treba da pomogne u definisanju potencijalnih izmena Krivičnog zakonika koje će omogućiti sveobuhvatniju i efikasniju krivično-pravnu zaštitu novinara”, piše u saopštenju.

Navodi se da je ponovila nameru da se zajedno sa svim medijskim i novinarskim udruženjima, organizuje sastanak sa Vrhovnim kasacionim sudom na kojem će se razgovarati o slučajevima koji se odnose na novinare i medijske radnike.

Predstavnik Republičkog javnog tužilaštva Branko Stamenković naveo je da je u januaru i februaru tužilaštvo formiralo 23 predmeta dok je ministarka kulture i informisanja Maja Gojković ocenila da radna grupa ne sme da deluje podeljeno i selektivno jer to ne doprinosi ukupnoj bezbednosti novinara u Srbiji.

Predstavnici Udruženja novinara Srbije (UNS), Asocijacije nezavisnih elektronskih medija (ANEM) i Sindikata novinara Srbije (SINOS) su na sastanku ocenili da je neophodno da radna grupa nastavi rad u početnom formatu, sa svim medijskim i novinarskim udruženjima koji su od početka uključeni u proces izrade Medijske strategije i radnih grupa.

Sastanku su prisustvovali predstavnici Misije OEBS u Srbiji, Delegacije EU u Srbiji, ambasade Norveške i Fondacije “Konrad Adenauer” a uskladu sa ranijim dogovorima članova radne grupe, premijerka je sledeći redovni mesečni sastanak zakazala za petak, 23. april, dan kada je 1999. godine bombardovana zgrada RTS-a.

Click