Predstavnici Vlade Srbije i frilensera za sada bez dogovora

18. January 2021.
Sastanak predstavnika Vlade Srbije i Udruženja radnika na internetu danas je završen bez dogovora o načinu plaćanja poreza, o čemu će i dalje pregovarati.
ANA BRNABIC SA PREDSTAVNICIMA UDRUZENJA RADNIKA NA INTERNETU
Foto: BETAPHOTO/VLADA SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIC

Kako su agenciji Beta kazali predstavnici Udruženja, sledeći sastanak bi trebalo da bude krajem ove sedmice, do kada će se pripremiti konkretni primeri zarada za odredjene poslove koji su obavljani preko interneta.

Sastanku sa predstavnicima Udruženja prisustvovali su premijerka Ana Brnabić, ministar finansija Siniša Mali i direktorka Poreske uprave Dragana Marković.

To Udruženje je u petak organizovalo protest u Beogradu zbog toga što radnicima koji posluju preko interneta Poreska uprava šalje rešenja da retroaktivno plate porez.

“Današnji sastanak praktično je bio upoznavanje i razmena argumenata. Postoji dobra volja predstavnika Vlade da se obustave poreska rešenja, ali o tome još nije odlučeno. Situacija je kompleksna i tek slede detaljniji razgovori”, kazao je predsednik Udruženja radnika na internetu Miran Pogačar.

Foto: BETAPHOTO/VLADA SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIC

On je istakao da će to udruženje istrajati u svojim zahtevima da se retroaktivno ne plaćaju porezi na poslove preko interneta i da nisu svi koji rade na taj način (frilenseri) na isti način prihodovali.

“Očekujemo da će biti obustavljeni postupci i da će biti vraćen novac onima koji su ušli u reprogram duga koji im je obračunala Poreska uprava”, kazao je Pogačar.

Vlada Srbije bi, kako je dodao, trebalo da izadje u susret radnicima na internetu, čime bi doprinela da oni ostanu u zemlji.

“Ako budu insistirali da retroaktivno plaćamo porez izaćićemo iz pregovora i nastaviti da se borimo za rešenja za koja mislimo da su pravedna”, rekao je Pogačar.

Naveo je da bi, ako se postigne dogovor sa Vladom Srbije o “spornom poreskom dugu”, trebalo da počnu razgovori o novom zakonu koji će propisati kako će se obračunavati porez za poslove koji se obavljaju preko interneta.

Click