Poverenica Janković: Deset godina zabrane diskriminacije, ali se ona i dalje prijavljuje bojažljivo

24. December 2019.
Deset godina od donošenja zakona o zabrani diskriminacije još nismo stvorili tu kulturu prijavljivanja svih povreda prava, kazala je večeras poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković.
STARENJE I DIGITALNA UKLJUCENOST
Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković. Foto: BETAPHOTO/MEDIJA CENTAR BEOGRAD/DS

Janković je na televiziji N1 kazala da građani najviše prijavljuju povredu prava na članstvo u političkim i sindikalnim organizacijama i da je sve više prijava diskriminacije na osnovu nacionalne pripadnosti i seksualne orijentacije.

Ali, “i dalje je veliki strah”, ocenila je Janković kada se radi o prijavi diskriminacije LGBT+ osoba.

Ona je rekla da institucija Poverenika za zaštitu ravnopravnosti ne trpi političke pritiske, ali da ima negativnih komentarisanja preporuka i upozorenja te institucije.

Janković, kojoj u maju ističe mandat, kazala je da je tokom aktuelnog mandata sigurno pravila neke greške i da je uvek spremna da preuzme punu odgovornost.

“Radila sam najbolje što sam umela i znala, najbitnije mi je da ću moći posle mandata da pogledam svakog u oči”, rekla je Janković.

Govoreći o incijativi te institucije o zabrani rada nedeljom, Janković je istakla da ta institucija nije tu da bi se nekome svidela i da je spremna da tu ideju “gura do kraja”.

“Građani u Srbiji ne treba da budu građani trećeg reda”, ocenila je Janković podsetivši da je u većem delu Evrope nedelja neradni dan.

Dodala je i da je potrebno odrediti izuzetke koji ne bi podlegali zakonu.

Click