Potvrda bolnice: Umro kineski lekar koji je prvi upozorio na koronavirus

7. February 2020.
Kineski lekar koji je pokušao da izda prva upozorenja o epidemiji novog koronavirusa je umro, javila je danas Centralna bolnica Vuhana gde je lečen.
China Outbreak
Foto: Beta/Chinatopix via AP

Bilo je tokom večeri kontradiktornih izveštaja o smrti doktora Li Venlijanga. Kineski državni mediji su prvo objavili da je umro, pa su izmenili vest i javili da je u kritičnom stanju.

Sada je državni list “Pipls dejli” (People’s Daily) javio da je umro u 02.58 u petak po lokalnom vremenu (19.58 u četvrtak po centralnoevropskom vremenu).

Li Venlijang izdao je upozorenje kolegama lekarima 30. decembra ali policija ga je uzpozorila da prestane da daje “lažne komentare”.

Od novog koronavirusa umrlo je do sada 560 ljudi a 28.000 je zaraženo u Kini.

Vest o smrti dokgtora Lija objavili su ranije kineski državni mediji, što je izazvalo ogromne reakcije na kineskoj društvenoj mreži Vajbo, kineski ekvivalent Tvitera, prenosi BBC objašnjavajući kako je došlo do konfuzije.
Novinari i lekari na licu mesta koji nisu želeli da im se navede ime, rekli su za BBC da su tada intervenisali drugi mediji i vladini zvaničnici: zvaničnim medijskim kućama rečeno je da izmene izveštaje i da kažu da je doktor još pod lekarskom negom.

Svetska zdravstvena organizacija je objavila na Tviteru izraze žaljenja zbog smrti doktora Lija, ali je kasnije dodala da SZO nema informacije o statusu doktora Lija.

Američka TV CNN pisala je da je 30. decembra oftalmolog Li Venliang “bacio bombu” kada je na kineskoj aplikaciji za razmenu poruka obavestio svoju grupu kolega s Medicinskog fakulteta da je u njegovoj bolnici u Vuhanu u karantin stavljeno sedmoro pacijenata sa lokalne pijace morske hrane koji imaju bolest nalik Sarsu.

Tridesetčetvorogodišnji Li je objasnio da je, po testu čiji rezultat je video, uzročnik bolesti koronavirus – velika porodica virusa koji izazivaju i Sars (teški akutni respiratorni sindrom).

Lija su ispitivale lokalne zdravstvene vlasti i kasnije ga je pozvala policija Vuhana da potpiše pismo opomene u kome je optužen da “širi glasine onlajn” i da “teško remeti društveni poredak”, prenosi CNN na svom portalu.

Primljen je u bolnicu 12. januara pošto se zarazio od novog koronavirusa od svog pacijenta, a 1. februara je potvrđeno da ima koronavirus.

Click