Posle višegodišnjeg aktivizma radnici Gugla osnovali sindikat

6. January 2021.
Najava radnika kompanije Gugl da su osnovali sindikat mogla bi povećati napetosti izmedju tehnološkog diva i njegovih zaposlenih koji su se prethodnih godina žalili na razna pitanja, prenosi danas Radio slobodna Evropa (RSE) pisanje svetskih medija.

Zaposleni su se žalili na etička pitanja u razvoju proizvoda, neprimereno rešavanje žalbi o seksualnom uznemiravanju na radnom mestu, kao i na nedovoljnu zaštitu prava radnika u Silicijumskoj dolini gde je takvo udruživanje radnika retko.

Stotine zaposlenih u Guglu i njegovoj matičnoj kompaniji Alfabetu pokrenuli su sindikat, što je redak korak za tehnološku industriju koji ujedno predstavlja najveći i najorganizovaniji izazov izvršnom rukovodstvu tehnološkog diva, naglasio je CNN.

Najavljen u ponedeljak, Sindikat radnika Alfabeta biće otvoren za radnike s punim radnim vremenom i potpisnicima ugovora. Inicijativu je pokrenulo više od 200 članova koji su pristupili jednom od najvećih sindikata u zemlji – Američki radnici u komunikacijama (CWA).

Kao odgovor na sindikalne napore, Gugl se, ističe CNN, obavezao na saradnju s radnicima.

CWA je saopštio da nova organizacija trenutno nije usmerena na osiguravanje formalnog priznanja od Alfabeta ili na kolektivno pregovaranje s kompanijom oko ugovora – procesu kojem su se američke korporacije agresivno opirale – ali će slediti druge taktike kako bi tražila promene u Guglu, poput medijskih istupa, vršenja pritiska na Kongres zbog novog zakona i nadzora ili podnošenja žalbi Nacionalnom odboru za radne odnose koji nadgleda kolektivno pregovaranje u SAD.

Sindikat zaposlenika Gugla i Alfabeta oformljen je posle višegodišnjih tenzija radnika i uprave tehnološkog diva, piše Blumberg.

Gugl se poslednjih godina sukobio s nekim zaposlenicima zbog ugovora s vojskom, plana za kreiranje cenzurisane pretrage u Kini, kao i različitog postupanja s ugovornim radnicima i rešavanja problema seksualnog uznemiravanja unutar kompanije.

Protesti radnika Gugla 2018. prisilili su kompaniju da prekine ugovor o veštačkoj inteligenciji s Pentagonom, dok su pobune zaposlenih, uključujući odlazak hiljada radnika, takodje navele kompaniju da ograniči upotrebu prisilne arbitraže iste godine.

Radnici koji su uključeni u novi sindikat rekli su da ga vide kao produžetak takvih napora koji može pružiti trajniju strukturu koja će vršiti pritisak na upravu, držati kompaniju odgovornom za obećane promene i odgovarati za odmazdu protiv aktivista.

Podršku novom sindikatu dali su pojedini senatori poput Bernija Sandersa iz Vermonta i Elizabet Voren iz Masačusetsa.

Blumberg ocenjuje da bi Sindikat radnika Alfabeta mogao nadahnuti slične napore u celoj industriji koja je do sada uglavnom izbegavala udruživanje.

Više od 200 zaposlenika pridružilo se tehnološkoj grupi okupljenoj u Sindikatu radnika Alfabeta koja vrši pritisak zbog etike i radnih uslova, piše Fajnenšl tajms.

Čelnici sindikalnih napora rekli su da već više od godinu dana održavaju tajne sastanke raspravljajući o nedostacima svog poslodavca.

Udruživanje radnika je, kako piše britanski list, izuzetno retko medju velikim tehnološkim kompanijama u Silicijumskoj dolini, iako medju radnicima raste nezadovoljstvo zbog upotrebe njihovih proizvoda i postupanja s marginalizovanim grupama.

Osnivanje sindikata Guglovih zaposlenika koji će se fokusirati na organizaciju radnika u globalnom poslovanju tehnološke kompanije redak je potez unutar Silicijumske doline i odražava rastući aktivizam zaposlenika u tom sektoru, ukazuje Volstrit džurnal.

Napori radnika unutar Gugla za organizovanjem počeli su pre više od godinu dana i deo su kontinuirane plime aktivizma, ističe Volstrit džurnal.

Članovi sindikata su naveli da je neposredni cilj organizovanja nastao iz potrebe da zaposlenici mogu govoriti o kompaniji bez suočavanja s posledicama u karijeri.

Gugl već dugo podržava otvorenu raspravu sa zaposlenicima, iako je primenio pravila kojima nastoji da zaustavi političke razgovore medju zaposlenicima.

Kompanija je prošle godine najavila promene u načinu na koji se odnosi prema navodima o seksualnom nedoličnom ponašanju u izvršnim redovima i uložila 310 miliona dolara u novi fond za inicijative za raznolikost i inkluziju.

Zaposleni u Guglu su, dodaje list, medju najbolje plaćenim radnicima u američkim korporacijama i uživaju u obilju pogodnosti. Prosečna plata u Alfabetu iznosila je 258.708 dolara u 2019. godini.

Stvaranje sindikata vrlo je neobično za tehnološku industriju, koja se već dugo opire naporima za organizovanje njene velike radne snage, ocenjuje Njujork tajms.

Novi sindikat najjasniji je znak koliko se aktivizam zaposlenih proširio Silicijumskom dolinom u poslednjih nekoliko godina. Iako su softverski inženjeri i drugi tehnološki radnici u prošlosti uglavnom ćutali o društvenim i političkim pitanjima, zaposleni u Amazonu, Sejlsforsu, Pinterestu i drugim kompanija postali su glasniji u pitanjima poput raznolikosti, diskriminacije u platama i seksualnog uznemiravanja.

Uprkos tome, dodaje list, sindikati nisu stekli snagu u Silicijumskoj dolini.

Mnogi tehnički radnici izbegavali su ih, tvrdeći da su radničke grupe fokusirane na pitanja poput plata koje nisu glavna briga u industriji s visokim dohotkom i da nisu opremljeni da odgovore na svoje zabrinutosti zbog etike i uloge tehnologije u društvu.

Click