Otkazi šefovima još tri američka medjunarodne medijske kuće

23. January 2021.
Šefovi tri američke medjunarodne medijske kuće koje finansira savezna vlada SAD iznenada su optušteni kasno sinoć, a bili su imenovani na ta mesta za vreme Donalda Trampa u američkoj Agenciji za globalne medije (USAGM).
d0968395.640x360_rss.jpg
Foto: Beta

Dva zvaničnika upoznata sa promenama navela su da je vršilac dužnosti USAGM-a otpustila direktore Radio Slobodne Evrope/Radio Liberti, Radio Free Asia i Middle East Broadcasting Networks, samo mesec dana od njihovog imenovanja na ta mesta.

Promene su usledile dan posle smene direktora Galsa Amerike i njegovog zamenika i ostavke šefa Kancelarije za Cuba Broadcasting.

Izvršni direktor Američke agencije za globalne medije (USAGM) Majkl Pek podneo je ostavku na tu funkciju u sredu popodne, na zahtev predsednika Džozefa Bajdena, samo dva sata posle Bajdenovog polaganja zakletve. Dalja otpuštanja su usledila posle iznudjene Pekove ostavke.

Demokrate i drugi optužili su Trampovog šefa USAGM-a Makjkla Peka da pokušava da pretvori Glas Amerike i njegove sestsrinske radiotelevizije u pro-Trampovske propagandne mašine.

Pek je tek u decembru imenovao one koji su otpušteni juče i u četvrtak.

Dvojica zvaničnika navela su da je vršilac dužnosti izvršne direktorke USAGM-a Kelu Čao, u petak otpustila direktorku Bliskoistočne radiotelevizije (Middle East Broadcasting Network) Viktoriju Kouts, šefa Radija slobodna Azija (Radio Free Asia) Stivena Jejtsa (Stephen Yates) i šefa Radio slobodne Evrope (Radio Free Europe) Teda Lipiena.

Bela kuća je imenovala Kelu Čao, dugogodišnju novinarku Glasa Amerike, za vršioca dužnosti u sredu neposredno pošto je zatražena Pekova ostavka.

Click