Oštećena skulptura konja Jabučila u Pirotu, autor pozvao vandale da mu pomognu u obnovi

16. December 2019.
Nepoznate osobe skinule su kamene ploče sa dela skulpture konja Jabučila u parku podno srednjevekovne tvrđave Momčilov grad u Pirotu.
jabucilo
Foto: Plus Radio

Ploče su skinute sa glave skulpture, što je i najviši deo ovog dela čiji je autor vajar Zoran Mojsilov, umetnik, koji je poreklom iz ovog kraja, a živi u Americi. Prema predanju Jabučilo je krilati konj Vojvode Momčila iz 14. veka.

Skulpturu je autor, Zoran Mojsilov, poklonio gradu 2017. godine. Za izradu skulpture je između ostalog koristio i kamene ploče iz sela Gostuša na Staroj planini. Skulptura je uklopljena u ambijentalnu celinu Momčilovog grada i parka na Kaleu.

Svetski poznati umetnik Mojsilov je tim povodom izjavio da će, kada na leto dođe u Pirot, popraviti Jabučila koji će izgledati lepše nego ikada.

“Vandale, kojima sam već oprostio, pozivam da mi na leto pomognu da popravim Jabučila i da na taj način utroše višak energije, koju očigledno imaju na pretek. Jabučilo je mitsko biće i kao takav je neuništiv i uvek će biti simbol Pirota – kaže Mojsilov.

Zoran Mojsilov tri decenije živi u Mineapolisu u Americi.

Građanima Pirota je na Veliku Gospojinu, Gradsku slavu, 28. avgusta pre dve godine poklonio skulpturu konja Jabučila, koju je napravio od kamena, gvožđa i maltera.

Skulptura se nalazi u parku srednjevekovne tvrđave Momčilov grad koja je rekonstruisana.

Jabučilo je konj vojvode Momčila, ujaka Kraljevića Marka.

Po predanju se smatra da je grad u 14. veku podigao vojvoda Momčilo za borbu protiv Turaka.

“Ovo je moj poklon Gradu Pirotu. Nalazi se u parku podno Tvrđave i potpuno se uklapa u ambijent celog kompleksa. Biće sastavni deo Tvrđave jer koristim isti materijal koji je korišćen za izgradnju Momčilovog grada. Gledaće prema gradu i biće zaštitnik grada i čuvaće grad”, izjavio je tada Mojsilov, dodajući da su motivi jasni jer stalno dolazi u Pirot.

Mojsilov je rođen u Beogradu ali je po majci poreklom iz sela Vlasi kraj Pirota.

“Radili smo po istom principu kojim su Rimljani gradili srenjevekovnu Tvrđavu. Kamenje, koje je iz sela Ponor, vezivali smo malterom od cementa i kreča. Glava je od kamenja a krila od gvožđa i imaće raspon od šest metara. Perje krila su ustvari kamene ploče iz Zavoja i Gostuše sa Stare planine kojim su pokrivane seoske kuće”, kaže Mojsilov.

Mojsilov se decenijama bavi prostornim vajarstvom. Imao je šest velikih izložbi širom sveta. Izlagao je u dvadesetak američkih država, u Evropi, u Srbiji, bivšoj Jugoslaviji i Francuskoj.

Click