Oko 500 spasenih migranata u Sredozemlju čeka sigurnu luku

27. January 2020.
Gotovo 500 migranagta koje su dva humanitarna broda spasla u Sredozemlju kod libijske obale čekaju i danas sigurnu luku na Malti ili u Italiji da bi mogli da se iskrcaju.
Guatemana Central America Migrants
Foto: Beta/AP Photo/Moises Castillo

Većina migranata, njih 407 nalazi se na brodu “Oušen Vajking”, humanitarnom brodu koji iznajmljuje organizacija SOS Mediterane zajedno sa Lekarima bez granica (MSF), dok je njih 78 na brodu “Alan Kurdi”, nemačke nevladine organizacije “Si Aj” (Sea Eye).

Lekari bez granica su na svom Tviter nalogu napisali da je “Oušen Vajking” noćas spasao 184 muškaraca, žena i dece iz dva gumena čamca, koja su se nalazila oko 150 kilometara od libijske obale i njih 82 u vodama koje su u nadležnosti Malte.

Po navodima te organizacije pet noćnih operacija spasavanja izvedeno je za manje od 72 sata i sada ima ukupno 407 preživelih koji su bezbedni na brodu “Oušen Vajking”.

“Imali smo vrlo opterećene dane sa brojnim brodovima u teškoćama ovog vikenda. Uprkos zimi i lošem vremenu brojni brodovi napuštaju Libiju”, rekao je za Frans pres Alojz Vimard, koordinator Lekara bez granica na brodu Oušen Vajking.

Po njegovim rečima preživeli mu prenose da je bezbednosna situacija pogoršana u Libiji zbog sukoba, i da Libija nikako nije sigurno mesto. Dodao je da se za sada ne zna gde mogu sigurno da se iskrcaju.

Brod “Alan Kurdi” učestvovao je u dve operacije spasavanja i sada se na njemu nalazi ukupno 78 ljudi.

Click