Novi Sad: 26 minuta ćutanja za 26 ubijenih žena u 2023. godini

16. October 2023.
 Aktivistkinje okupljene oko neformalne organizacije "Žene za promene", održale su večeras na Trgu Slobode ispred gradske kuće performans posvećen 26. femicidu u ovoj godini.
PROTESTNA AKCIJA "26 MINUTA CUTNJE ZA 26 UBIJENIH ZENA"
Aktivistkinje i građanke Novog Sada okupljene u grupi "Žene za promene" izvele su protestnu akciju zbog ubistva još jedne žene: "26 minuta ćutnje za 26 ubijenih žena", na Trgu slobode u Novom Sadu. Foto: BETAPHOTO/DRAGAN GOJIC

Izvor: Beta

Na spomeniku Svetozaru Miletiću, oko kojeg su aktivistkinje bile okupljene, postavljen je i transparent s parolom “Stop nasilju nad ženama”, a ista parola bila im je ispisana i po šakama.

Nakon 26 minuta tišine, po minut za svaku od žrtava, akcija je završena.

Maja Vasić iz pokreta Bravo rekla je za Betu da je ovim performansom poslata poruka ljudima iz institucija koje se “prave mrtve”, uz poruku da se “dozovu pameti”.

“Pričam o tri institucije koje su bitne u lancu nasilja nad ženama – policija, centri za socijalni rad i sudstvo. Mi imamo relativno dobar zakon koji se, nažalost, zbog polumrtvih institucija ne primenjuje”, navela je ona.

Vasić je ocenila i da zbog toga svake godine imamo “jezive brojke”, faktički epidemiju femicida.

A u pozivu na današnji protest, “Žene za promene” su upozorile da u ovoj godini svedočimo “dramatičnom porastu broja ubistava žena”.

Istakle su da su u korenu zla sa kojim su žene suočene “promocija nasilnih obrazaca ponašanja među dečacima i muškarcima, kontinuirana militarizacija društva i konstantno nasilje koje se širi iz samog vrha države i medija”.

Grupa aktivistkinja “Žene za promene” u avgustu je organizovala skup solidarnosti sa ženama Bosne i Hercegovine, kada su na istom trgu postavljena 24 para crvenih ženskih cipela koje su simbolizovale svaku od žrtava femicida u 2023. godini, do tog momenta.

Click