Novi dokazi u aferi Krušik, zarada GIM od jedne prodaje 4,5 milona dolara

25. December 2019.
Privatna firma GIM Gorana Todorovića, koju je u više navrata, kao pravni i specijalni savetnik zastupao Branko Stefanović, otac ministra policije, od samo dva posla koja je tokom 2016. ugovorila sa Krušikom iz Valjeva i Prvom petoletkom iz Trstenika, zaradila je 4,5 miliona dolara, piše NIN u novom broju, koji će se sutra pojaviti na kioscima.

Iz ugovora, izvoznih dozvola i sertifikata o krajnjem korisniku, kupcu iz decembra 2016, u koje je NIN imao uvid, “vidi se da je GIM sa Krušikom i Prvom petoletkom sklopio ugovore vredne 7.184.000 dolara, da bi to isto oružje kupcima iz Saudijske Arabije isporučio za 12.462.000 dolara”.

GIM-u je tako, samo od ovog posla, ostala razlika u ceni od skoro 5,3 miliona dolara, a uz to je naplatio i komisionu proviziju od pet odsto na sumu isplaćenu Krušiku (7,1 milion dolara), odnosno još 359.200 dolara, otkriva NIN.

Tako je GIM-u ukupno od tog posla sa Saudijcima ostalo više od 5,6 miliona dolara. Od te sume trebalo bi, navodi dalje NIN, oduzeti troškove za četiri avionska leta, što je maksimalno 800.000 evra i još najviše 200.000 evra za transport oružja od fabrika iz Valjeva i Trstenika do niškog aerodroma, troškove špeditera, utovara i pratnje.

Po računici NIN-a, GIM je samo od ovih poslova zaradio oko 4,5 miliona dolara, koje je naplatio kao “troškove realizacije spoljnotrgovinskog posla”.

U ovom konkretnom slučaju je, dakle, zarada GIM-a bila čak 60 odsto u odnosu na ugovorenu sumu isplaćenu državnim fabrikama iz Valjeva i Trstenika, navodi ovaj nedeljnik.

Uz to, povlašćeni privatni trgovci oružjem zaradjivali su preprodajom oružja preko ofšor kompanija, registrovanih u zemljama koje se smatraju poreskim rajevima.

NIN piše i da je oružje za kupce iz Saudijske Arabije od srpskih fabrika do niškog aerodroma “Konstantin Veliki” prevozilo preduzeće Panekspres iz Lučana, čiji je vlasnik Zoran Pantelić, koji je kao član SNS doskora bio član opštinskog veća Lučana.

I Panekspres je, kao i neki od privilegovanih trgovaca oružjem, poslednjih godina značajno poboljšao finansijske rezultate, tako da mu je neto dobit 2018. bila 85,6 miliona dinara, odnosno duplo veća nego 2015, piše NIN u novom broju.

Click