Nadbiskup beogradski u Božićnoj poslanici: Na prvo mesto staviti čoveka

23. December 2019.
Nabiskup beogradski Stanislav Hočevar poručio je danas, u Božićnoj poslanici, da čovečanstvo mora na prvo mesto da stavi ne stvari, nego čoveka kao ličnost, i opomenuo da se "zbog otrova savremenog sveta" teško otkriva "celoviti sjaj božićnog blagdana".
STANISLAV HOCEVAR - KZN
Foto: BETAPHOTO/MILOS MISKOV/MO

Hočevar je u poslanici koju pročitao novinarima u sedištu Nadbiskupije naglasio da “u naše vreme, vreme tolikih kontraceptivnih sredstava i abortusa, surogat-majčinstva, droge i eutanazije, čak ni prirodni rast i napredak nisu ljudima više logična posledica stvorenog”.

“Naprotiv, čovečanstvo danas smatra da je slobodno onda kada nasilno prekida život, kada onemogućava rast, nepredovanje i prirodni organski razvoj”, ocenio je Hočevar.

“Nije, dakle, ništa neobično kada umesto širenja razvoja imamo ekološke katastrofe, umesto zdravlja – bolesti zavisnosti, umesto duhovne i moralne zrelosti ili – kako mi u hrišćanstvu kažemo – svetosti – (imamo) pošast korupcije, sebičnosti i urušavanja harmonije porodičnog života”, naglasio je Hočevar.

Rekao je da su danas, “u vreme idolatrije zemaljske i spoljašnje lepote”, ljudi “izgubili osećaj za untrašnju lepotu, harmoniju i radost”.

“Stvaramo tolike centre estetske hirurgije, i na taj način samo uvećavamo razlike između siromašnih i bogatih, zalivamo seme gorke zavisti i stvaramo svet privida”, kritikovao je nadbiskup.

Rekao je da je Božić “stvarnost milosti” i “svojevrsna eksplozija svega najuzvišenijeg, i ljudskog i Božijeg”.

Hočevar je predstojeći praznik čestitao sa “Hristos se rodi – Vaistinu se rodi!”.

Čestitao je Božić patrijarhu Irineju i Srpskoj pravoslavnoj crkvi, koja ga slavi kasnije, u skladu sa starim kalendarom.

Nadbiskup Hočevar će 25. decembra služiti misu u Beogradu, u Crkvi Krista Kralja.

Click