Nacistički general, Ajhmanov saradnik, mirno radio u obaveštajnoj službi Zapadne Nemačke

7. April 2021.
Franc Jozef Huber, odgovoran za deportaciju desetina hiljada austrijskih Jevreja, i blizak saradnik Adolfa Ajhmana, zaposlen je posle Drugog svetskog rata i mirno je radio u obaveštajnoj službi Zapadne Nemačke, otkrio je u utorak nemački javni televizijski kanal ARD.
Germany Nazi Guard Deportation
Foto: Beta/AP Photo/Jens Meyer/Arhiva

To je otkriveno u arhivi zapadnonemačke službe BND, koja pokazuje da je taj SS general koji je komandovao Gestapoom u Beču, bio zaposlen u BND od 1955. do 1967. godine, i zaštićen od mogućih pravosudnih postupaka.

Bivši minhenski policajac, Huber je postao šef nacističke tajne policije u Beču neposredno posle nemačke aneksije Austrije 1938. godine i bio je na toj funkciji do 1944. godine.

Bio je zadužen i za deportaciju desetina hiljada austrijskih Jevreja u nacističke logore smrti.

Tokom Drugog svetskog rata istrebljeno je ukupno 65.000 austrijskih Jevreja, uglavnom iz Beča.

Huber je tako radio ruku pod ruku s Adolfom Ajhmanom koji se smatra organizatorom istrebljenja Jevreja u Evropi. Ajhman, kome se za zločine sudilo pre samo 60 godina, u Jerusalimu, naročito je radio na formiranju “Centralne agencije za jevrejsku emigraciju” u Beču.

Posle poraza nacističkog Trećeg rajha 1945, Amerikanci su uhapsili Hubera, a pustili ga već 1948. Taj SS general, po ARD-u, pokazao se kao “kooperativan” sa savezničkim snagama. Tako je izbegao krivično gonjenje za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti.

“Hladni rat (sa Sovjetskim savezom) je bio neizbežan i oni (Amerikanci) su stoga pre svega tražili tvrde antikomuniste”, rekao je Bodo Heelhamer, istoričar za pitanja BND-a, prenela je TV ARD. “Nažalost, prečesto su takve tipove tražili i nalazili među bivšim nacistima”.

Posle penzionisanja 1967. godine, Franc Jozef Huber dobio je penziju kao nemački državni službenik, a nastavio da radi u kompaniji za kancelarijsku opremu.

Živeo je mirno, pod svojim imenom, a umro u Minhenu 1975. godine, u 73. godini.

BND je “tačno znao da Huber nije sitni gestapovski ubica, već SS general koji je delovao u najdubljim krugovima nacističkog terorističkog aparata i bio odgovoran za smrt desetina hiljada Jevreja i protivnika režima”, rekao je istoričar Štefan Majning koji je učestvovao u proučavanju arhiva zapadnonemačke obaveštajne službe.

Click