Na listama poreskih dužnika 4.024 firme, najveći dužnik Mera invest Marka Miškovića

12. December 2019.
Poreska uprava Srbije objavila je liste najvećih poreskih dužnika, a na vrhu spiska 100 najvećih dužnika nalazi se preduzeće "Mera invest" iz Beograda koje duguje 1,084 milijardi dinara, a u vlasništvu je Marka Miškovića.
Ministarstvo_finansija_-_panoramio
Ministarstvo finansija Srbije. Foto: Mister No / CC 3,0

Na spiskovima poreskih aktivnih dužnika od kojih je moguće naplatiti dug, dužnika-preduzetnika, dužnika u stečaju i onih kojima je privremeno oduzet PIB, zaključno sa 30. novembrom, nalazi se ukupno 4.024 poreskih dužnika, objavila je Poreska uprava.

Samo deset najvećih poreskih dužnika duguju državi nešto više od sedam milijardi dinara.

Na drugom mestu liste najvećih poreskih dužnika, aktivnih kompanija, nalazi se “Magma prom” iz Šapca koje duguje državi 990 miliona dinara, treće mesto zauzima “Dunav grupa agregati” sa 787 miliona dinara, zatim “Termol” iz Beograda sa 772 miliona, a na petom mestu je “Prodeksim” iz glavnog grada – 726 miliona.

Među prvih deset najvećih dužnika je i kompanija Zekstra grupa.

Najveći dužnik među pravnim licima, kojima je privremeno oduzet PIB, a kojih je ukupno 406, nalazi se Epolon IBR iz Petrovaradina koji duguje 981 milion dinara, drugi je Slobex oil iz Buštranja sa dugom od 946 miliona dinara, a sledi Hadži invest iz Beograda sa 902 miliona duga državi.

Na četvrtom mestu je Srbija-turist iz Niške Banje koji duguje 655 miliona dinara, a peti je Privredno društvo za izdavaštvo, trgovinu, turizam, saobraćaj i usluge AMS S Poslovni sistem iz Beograda sa 612 miliona dinara.

Na listi najvećih dužnika u stečaju, kojih na listi ima ukupno 801, najveći dug ima Beobanka iz Beograda sa dugom od 33,1 milijardu dinara, Invest banka iz Beograda, 24,8 milijardi, Astra banka sa 20,6 milijardi, Beogradska banka 17,8 milijardi, dok je na petom mestu akcionarsko društvo za promet putničkih automobila i rezervnih delova Zastava automobili sa 7,6 milijardi dinara.

Među najvećim dužnicima koji su u stečaju nalazi se i kompanija za proizvodnju mesa “Agroživ” od koje Poreska uprava potražuje 796 miliona dinara i industrija odeće “Prvi Maj” iz Pirota koja duguje 756 miliona dinara.

Najzaduženiji preduzetnik, među 2.423 na listi, je građevinska radnja SWM iz Lapova koja duguje 121 milion dinara za porez.

Click