Mišković: Državni vrh nema pravi uvid u stanje domaće ekonomije

12. December 2019.
Vlasnik Delta holdinga Miroslav Mišković izjavio je da bi predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i premijerki Ani Brnabić predložio, kad bi uopšte imao priliku za to, da razgovaraju sa srpskim privrednicima, a ne samo sa stranim investitorima.
arh_48cos_Beta-6tcg6lpw3g
Vlasnik Delta holdinga Miroslav Mišković. Foto: Beta/Emil Vas

“I predsednik Vučić i premijerka Brnabić trebalo bi što više da pričaju sa ovdašnjim biznismenima, da čuju stvarne probleme sa kojima se oni suočavaju, da čuju predloge kojim bi putem trebalo da ide privreda i kakvi su zakoni neophodni da bi se ti ciljevi ostvarili. Mislim da državni vrh zapravo i nema pravi uvid u stanje domaće ekonomije, a znanje je osnov napretka”, rekao je Mišković, u intervjuu za novi broj nedeljnika NIN.

On je rekao, da vlada i predsednik Srbije imaju političke savetnike, među kojima ima i stranaca, Austrijanaca, Italijana, Engleza, ali nije čuo da imaju bilo kog stranog savetnika za ekonomiju, a “to dovoljno govori”.

Prema njegovim rečima, “Srbija će biti mnogo srećnija zemlja ako se u ekonomskoj politici budu pitali oni koji vode biznis, oni koji zapošljavaju i plaćaju porez”.

Kako je rekao, “ne pričam o Miškoviću, već o svim biznismenima u Srbiji”.

“Ali kod nas tradicionalno vlada neki strah od poslovnih ljudi i ispada da je bolje da bilo ko kreira uslove privređivanja, političari bez iskustva, teoretičari bez prakse, samo da to nikako ne rade oni koji se u poslovanje razumeju. Da li je to vama logično?”, upitao je Mišković.

On je rekao da bi mu bilo drago da je “znak pomirenja” između njega i izvršne vlasti to što konačno počinje nešto da gradi u Srbiji, mada “ne zna šta oni misle”.

“Radujem se što smo dobili prvu dozvolu za novu poslovnu zgradu, ali naše druge investicije, koje smo planirali u Beogradu, mnogo su značajnije”, rekao je Mišković, koji je prvostepeno osuđen u Specijalnom sudu na dve i po godine zatvora za utaju poraza.

Kako je naveo, “samo projekat šoping mola na Autokomandi vredi 250 miliona evra, a tu su i Delta centar, odnosno hotel Interkontinental i još jedna poslovna zgrada na Novom Beogradu”.

“Svi ti projekti vrede mnogo više od ovog za koji smo konačno dobili dozvolu. I pri tome spremni smo, čim dobijemo potrebne dozvole, da u roku od tri meseca krenemo u realizaciju investicija vrednih 500 miliona evra”, rekao je Mišković.

Click