Milanović održao pobednički govor, Grabar-Kitarović čestitala na pobedi

6. January 2020.
Novoizabrani predsednik Hrvatske Zoran Milanović iz Socijaldemokratske partije (SDP) održao je večeras pobednički govor u kojem je poručio da će biti predsednik svih građana Hrvatske, i Hrvata i onih koji to nisu.
Croatia Presidential Elections
Foto: Beta/AP Photo/Darko Bandic

“Hvala svima, hvala onima koji su me podržali i onima koji me nisu podržali, hvala mojoj protivkandidatkinji Kolindi Grabar-Kitarović”, rekao je Milanović i prekinuo zviždanje okupljenih u prepunoj Tvornici kulture u Zagrebu na pominjanje imena aktuelne predsednice.

On je podsetio da su na inauguraciji Grabar-Kitarović pre pet godina izviždani prethodni predsednici Stjepan Mesić i Ivo Josipović i da ne želi da se to ponovi.

“To ne radimo”, istakao je Milanović čiji je govor više puta bio prekidan skandiranjem “Zoki, Zoki”.

On je rekao da je kampanja bila naporna i izvinio se ako je nekoga povredio.

“Ovo je trenutak u kojem želim da se podvuče crta i ja od danas ili od sutra radim i živim posao drukčije od ovoga sada. Hrvatski građani su me izabrali za predsednika hrvatske republike, naše republike, svih građana, Hrvata i onih koji to nisu i srećan sam zbog toga”, naglasio je novoizabrani predsednik.

On je dodao da zna da nije svima po volji i da ne želi podele.

“Od mene nećete slušati dirljive priče o zajedništvu, ljudi se razlikuju, ali ono za šta ću se truditi da nikoga bez potrebe ili namerno ne povredim, da budem uho i glava za svakoga, a manje rame za plakanje, da vodimo dijalog svesni da nas ima različitih, različitih pogleda na svet, predrasuda, na koje ni sam nisam imun, jer sam obično ljudsko biće”, poručio je Milanović.

On je ocenio da je to “veliko obećanje” i da će se truditi da ga ispuni.

“Ovo četiri miliona što nas ima traži svoje mesto pod suncem, svoje mesto na cesti kojom se krećemo, mesto u Evropi koja je i dalje najlepše mesto i kontinent za život i mi smo deo tog kontinenta. To zasad ne ide kako smo očekivali, ali nade ima i sarađivaću sa svakim ko bude na izvršnoj vlasti, ko bude vodio ovu zemlju”, istakao je bivši premijer.

Dodao je da nema pretenzija za “velevlast” i poručio da neće biti biti spletki ili tajnih poslova. On je rekao građanima da ga “mere od prvog dana” i da nikad neće davati nerealna obećanja niti deliti hrvatske građane.

“Ako je ova moja tesna, ali poštena i jasna pobeda unela malo vere i malo duha u ovo naše društvo i među ove naše ljude, ja sam srećan čovek i radujmo se zajedno”, naglasio je Milanović.

Aktuelna predsednica i kandidatkinja Kolinda Grabar-Kitarović čestitala je Milanoviću pobedu na izborima.

“Zoran Milanović će biti predsednik sledećih pet godina, na tome mu čestitam i želim mu svako dobro”, rekla je Grabar-Kitarović koja je prekinula zviždanje okupljenih u izbornom štabu HDZ na pominjanje imena novoizabranog predsednika.

Ona je dodala da je za nju kampanja gotova još u petak i da više neće reći ni reč protiv svojih prethodnika ili naslednika.

“Pružam ruku Milanoviću, da prenos vlasti bude civilizovan, da ga uputim i da se nađemo i pre nego što bude zvanični prenos vlasti, jer ono što Hrvatskoj treba jeste stabilnost”, naglasila je odlazeća predsednica.

Ona je u svom govoru rekla da ostaje u Hrvatskoj, ali da će sutra otići na odmor, na kojem, kako je rekla, nije bila pet godina.

Milanović je pobednički govor održao u društvu supruge Sanje i praćen pesmama Svadbasa, Florence and the Machine i Vice Vukova, dok su govor Grabar-Kitarović pratile pesme Doris Dragojević i Tompsona.

Click