Liban nije platio članarinu, izgubio pravo glasa u UN

11. January 2020.
Liban je danas izrazio žaljenje zbog toga što mu je ukinuto pravo glasa u Generalnoj skupštini UN zbog kašnjenja u plaćanju članarine UN i založio se za brzo nalaženje rešenja.
Lebanon Protests
Protesti protiv vlasti u Bejrutu. Foto: Beta/AP Photo/Hussein Malla

Odluka UN “bi mogla da naškodi interesima Libana, njegovom prestižu i ugledu”, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova, objavila je nacionalna novinska agencija.

Ministarstvo je izrazilo “žaljenje” i pozvalo da se problem reši “što je pre moguće”, ocenivši da situacija “može da se izmeni”.

UN su juče objavile da suspenduju pravo glasa Libana, Jemena, Venecuele i još četiri zemlje za 74. zasedanje Generalne skupštine, jer nisu na vreme platile svoje doprinose organizaciji.

Po Članu 19. Povelje UN, zemlje-članice koje nisu platile iznos jednak ili viši od dvogodišnje članarine, mogu da izgube pravo glasa u Generalnoj skupštini. Izuzete su samo zemlje koje mogu da dokažu da ne mogu da plate iz razloga koji ne zavise od njih.

Libansko minstarstvo spoljnih poslova saopštilo je danas da su “ispunili sve obaveze i pokrenuli sve procedure u datim rokovima”. Ono međutim nije ukazalo na to ko je odgovoran i nije navelo zašto sredstva nisu prebačena u UN.

Liban prolazi kroz svoju najgoru ekonomsku i političku krizu od građanskog rata 1975-1990. Svetska banka nedavno je upozorila da bi polovina stanovništva mogla da zapadne u siromaštvo.

Usporavanje ekonomske aktivnosti podudara se sa protestnim pokretom bez presedana od 17. oktobra. Demonstranti traže odlazak političara na vlasti koji se smatraju nesposobnim i korumpiranim.

Click