Levičari najavili akciju solidarnosti sa migranitma nakon najave patrola

23. October 2020.
Partija radikalne levice (PRL) ocenila je danas da je soldarnost sa ugroženima jedini odgovor na nasilje "u kome je država saučesnik" i najavila akciju solidarnosti, reagujući na najavu grupe "Narodne patrole" da će "očistiti" park Ekonomskog fakulteta od migranata.
arh_u1sMA_Beta-i0bt7a5tnu.640x360_rss.jpg
Foto: Beta

Grupa “Narodne patrole” najavila je za nedelju, 25. oktobra u 17.00 akciju “Očistimo park kod Ekonomskog fakulteta”, a PRL odgovara pozivom na solidarnost sa migrantima u tom parku i okupljanje organizuje istog dana u 16.30.

“Niko ne spava na ulici i u parku, po žegi, kiši i snegu, zato što to želi, iz obesti ili iz bahatosti, već iz očajničke potrage za boljim životom. Izbeglicama od rata i bede, umesto države čiji je to posao, pomažu brojni solidarni pojedinci i pojedinke i organizacije, ljudi koji im pomažu hranom, odećom i pružanjem sigurnosti”, navodi se u saopštenju PRL.

PRL je podsetila na nasilje nad izbeglicama koje su proteklih dana sproveli policija i “marginalne” desničarske grupe sa ekstremističkim stavovima koje, kako smatraju, društvo u Srbiji ne podržava.

“Policijske patrole su u utorak tukle i nasilno rasterivale izbeglice iz centra Beograda. Baš dok je predsednik države preko javnog servisa osuđivao najave nasilja tzv. ‘Narodnih patrola’, u stvarnosti, daleko od očiju medija, policija je radila isto što i ekstremna desnica”, dodaje se u saopštenju.

U saopštenju PRL se navodi da je “tihi savez” vlasti i ekstremne desnice “sve očigledniji” poslednjih meseci, a da vlast podstiče atmosferu straha, mržnje i nasilja – “od policijske brutalnosti na julskim protestima, preko režimskih tabloida, do sramnih saopštenja Ministarstva kulture i informisanja i premijerkinog Saveta za kreativne industrije”.

“Ekstremna desnica je u takvim okolnostima slobodna da tuče ljude na ulici, razbija izložbe i upada na ‘neprikladne’ kulturne manifestacije, i ponosno najavljuje akcije ‘čišćenja’ parkova od izbeglica sa Bliskog istoka, bez ikakvih posledica. Narod u Srbiji danas živi u strahu, kako od vlasti tako i od parapolicijskih desničara”, ističe se u saopštenju.

Click