Le Mer: Pandemija preti evrozoni i političkoj budućnosti kontinenta

19. March 2020.
Francuski ministar ekonomije i finansija Bruno Le Mer upozorio je danas da sadašnja pandemija preti evrozoni i "političkoj budućnosti kontinenta". 
b7360f49.640x360_rss.jpg
Foto: Beta

“Ili će evrozona reagovati jedinstveno na ekonomsku krizu i iz nje izaći snažnija ili će zemlje reagovati odvojeno i rizikuje da nestane”, rekao je Le Mer u Parlamentu pred nekolicinom poslanika.

On je dodao da odgovornost prevazilazi samo ekonomska i finansijska pitanja već se radi o “političkoj budućnosti” evropskog kontinenta.

On je pozdravio do sada donete odluke o garanciji o 1.000 milijardi evra zajmova za zemlje evro zone, za program kupovine aktive koji je objavila Evropska centralna banka.

Po njegovim rečima, sadašnja kriza svirepo pokazuje slabosti i zavisnosti evrozone i da u mnogim strateškim industrijskim sektorima, na primer lekovima, EU jako zavisna od snabdevanja u Aziji.

Treba ponovo da preispitamo globalizaciju rekao je on.

“Ušli smo u ekonomski i finansijski rat. Taj rat će biti dug. Taj rat će imati cenu koju ne možemo potpuno da procenima u ovom trenutku u kome vam govorim”, rekao je Le Mer. Prema predlogu zakona o izmeni budžeta Francuska već predvidja pad BDP-a od jedan odsto.

Click