Kovačević: Intervencije na spomeniku Stefanu Nemanji su neumesne i nepotrebne

26. January 2021.
Predsednik Akademije arhitekture Srbije Bojan Kovačević rekao je danas Beti da su sve naknadne intervencije na spomeniku Stefanu Nemanji bile neumesne i nepotrebne.
Beta-p4ghvg7qax.640x360_rss.jpg
Foto: Beta

“Javnost je nokautirana saznanjem da je autoru spomenika bilo naloženo da iz Nemanjinih ruku skine krst i stavi mač”, kazao je Kovačević.

Autor spomenika Stefanu Nemanji, ruski vajar Aleksandar Rukavišnjikov izjavio je za RTS da se spomenik koji je postavljen na Savskom trgu razlikuje od onog koji je pobedio na konkursu zato što su na promenama insistirale gradske vlasti Beograda.

Rukavišnjikov je kazao da mu je rukovodstvo Beograda reklo da nije u redu da Stefan Nemanja “bode oči” krstom.

“Iskreno sam se iznenadio, kada su mi rekli da žele mač, a ne krst i pravoslavlje. Ja sam rekao, u redu, slušam”, kazao je Rukavišnjikov i naveo da neće prisustvovati svečanom otkrivanju spomenika.

Arhitekta Kovačević, koji je bio direktor Muzeja grada Beograda, kaže da skidanje krsta iz Nemanjinih ruku predstavlja post festum dijagnozu svega onog lošeg što se dešavalo od samog početka realizacije projekta podizanja spomenika Stefanu Nemanji.

“Strašno je saznanje da se na Stefanu Nemanji intervenisalo da se ne bi povredili investitori iz Emirata. Kada investitori iz Emirata grade u Parizu i Londonu oni ne mogu da sa sobom unose i svoju versku ikonografiju, a da poništavaju domaću”, rekao je Kovačević.

On je naveo da program za podizanje spomenika Stefanu Nemanji od prvog dana nije kontrolisan i da je zbog toga ostavku u žiriju za odabir spomenika podneo vajar Miodrag Živković.

“Spomenik je bio visok 15 metara, znamo iz pisma ostavke vajara Živkovića. Ali još uvek ne znamo kako je narastao na 23 metra visine. Sporan je donekle i lik Stefana Nemanje, Svetog Simeona”, kazao je Kovačević.

Dodao je da je donji deo spomenika, postament sa razbijenim vizantijskim šlemom, nepotrebno previsok i besmislen.

“Nije u redu ni to što je cena gradnje spomenika proglašena državnom tajnom. Spomenik Stefanu Nemanji je vanbračno dete ‘Beograda na vodi’, naselja koje predstavlja urbanističku i kulturološku katastrofu”, ocenio je arhitekta.

Kovačević kaže da je Stefan Nemanja značajna ličnost srpske istorije i da zaslužuje spomenik u centru Beograda.

Prema njegovim rečima, predimenzioniranje spomenika zapravo predstavlja autogol Stefanu Nemanji kao izuzetnoj istorijskoj ličnosti.

“Žiri za odabir spomenika je bio sastavljen od jednog broja neukih ljudi kada je u pitanju ova vrsta umetnosti, kao da je u bio pitanju izbor za mis leta. Odluka o izboru spomenika je doneta preglasavanjem, presudili su glasovi pravnika i nekih drugih neukih ljudi, a ne istaknutih umetnika”, rekao je Kovačević.

Sumnju izaziva i to, dodao je arhitekta, što javnost nije imala priliku da vidi i ostale radove koji su bili u užem izboru na konkursu.

Click