Kina lansirala dva prva satelita za ‘Internet stvari’

12. May 2020.
Kina je danas poslala u orbitu prva dva satelita buduće konstelacije namenjene za "Internet stvari" (Internet of things - IoT) , tehnologiju koja omogućuje elektronskim uređajima da međusobno "razgovaraju" i time olakšavaju rad i život ljudi.
China Space
Foto: Beta/Tu Haichao/Xinhua/AP

Ti sateliti su lansirani jutros po lokalnom vremenu iz severoistočne baze Džuićan, čime je pokrenut projekta “Singjun”, navela je agencija Sihhua.

To su prva dva iz grupe od 80 satelita za komunikaciju koji će do 2023. godine biti postavljeni u Zemljinu orbitu, na visinu manju od 2.000 kilometara.

Projekat “Singjun” je prva svemirska konstelacija za funkcinisanje “Interneta stvari” koju Kina razvija samostalno.

Raketa “Kuadžu-1A” koja ih nosi, ukrašena je crtežom kineskih lekara i bolničara, mobilisanih protiv KOVIDA-19, uz poruku “Počast negovateljima”, na kineskom.

“Internet stvari” omogućava medusobno umrežavanje elektronskih uredjaja koji komuniciraju preko interneta bez intervencije ljudi. Ta tehnologija primenjiva je na brojne stvari: bolju kontrolu saobraćaja, efikasniju adminsitraciju, narukvice koje detektuju bolesti, grejanje koje se automatski prilagodjava vremenskim uslovima.

Očekuje se da će “Internet stvari” dodatno da se razvije širenjem mreže 5G, pete generacije koja dozvoljava protok podataka 100 puta brži od protoka u postojećoj mreži 4G.

Evropski satelitski operater “Eutelsat” je u septembru objavio da lansira konstelaciju od 25 nano-satelita čeme je krenuo u osvajanju tržišta “Interneta stvari”.

Click