Kablovski operater Supernova poklanja pametne klupe osnovnim školama u Srbiji

5. November 2020.
Kablovski operator Supernova objavio je da je danas poklonio pametnu klupu djacima osnovne škole "Kneginja Milica" na Novom Beogradu, u okviru projekta "Pametne klupe za osnovne škole", koji je pokrenulo Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja u saradnji sa kompanijom "Strawberry energy".
BRNABIC I RUZIC POSETILI OS "KNEGINJA MILICA"
Foto: BETAPHOTO/KANCELARIJA ZA SARADNJU SA MEDIJIMA VLADE SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIC

Projekat je osmišljen kako bi se nagradio izvanredan uspeh učenika, a u narednom periodu Supernova će pametnim klupama obradovati još deset osnovnih škola širom Srbije, navedeno je u saopštenju.

“Ideja nam je da donacijom pametnih klupa Supernova i na ovakav način da svoj doprinos procesu digitalizacije našeg društva. Naročito je važno da u ovom momentu dodatno pomognemo našem školstvu, a pre svega deci, kako bi na što lakši način naučila da koriste digitalne servise”, kazao je Vladimir Lučić, koordinator za internet i multimediju Telekom Srbija grupe, u okviru koje posluje Supernova.

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić ponovila je da digitalizacija i obrazovanje ostaju medju prioritetima Vlade Srbije, koja će, kako je istakla, i u budućnosti mnogo više pažnje pokloniti preduzetništvu, domaćim inovativnim kompanijama i vezi izmedju velikih i startup kompanija.

“Ovakve kompanije treba da služe kao inspiracija mladim ljudima i deci, da žele da se bave preduzetništvom, a mi ćemo kao Vlada naći dodatne načine da stimulišemo kreativnost i inovativnost”, izjavila je Brnabić.

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić ukazao je da je pandemija korona virusa pokazala da značaj razvoja digitalnih kompetencija učenika i zaposlenih.

“Razvoj digitalnih kompetencija osim što je omogućen u okviru planova i programa nastave i učenja i drugih programskih sadržaja koje škola organizuje, na ovaj način kao što smo imali priliku danas, omogućen je i zahvaljujući primeni savremenih nastavnih sredstava i opreme u svakodnevnom obrazovno-vaspitnom radu”, rekao je Ružić.

Zahvalio je na donciji koja poboljšava školske resurse i dodao da ga raduje to što se u skorije vreme očekuje “oko stotinak pametnih klupa za učenike“.

“Digitalna pismenost i pristup digitalnim servisima su neophodni za razvoj i uspeh u modernom vremenu. Osnovci će moći na praktičan način da uče o solarnoj energiji, zaštiti životne sredine, kao i redovnom gradivu kroz edukativnu platformu na besplatnom WiFi internetu koji će im biti dostupan na pametnoj klupi”, rekao je osnivač kompanije Strawberry energy. Miloš Milisavljević.

Kako je objašnjeno, pored toga što omogućava punjenje više mobilnih telefona istovremeno zahvaljujući solarnoj energiji, pametna klupa obezbedjuje povezivanje na internet i korišćenje različitih edukativnih i informativnih sadržaja.

Sve pametne klupe poseduju i platformu za djake sa lekcijama, testovima znanja, edukativnim igrama i drugim zanimljivostima, a na informativnoj stranici, kojoj se pristupa prilikom povezivanja na internet, učenici mogu da se informišu o aktuelnostima i rasporedu nastave.

Click