Izložba o Profesoru Baltazaru u Rijeci

22. October 2020.
Do sada najveća izložba o animiranom serijalu Profesor Baltazar biće otvorena 24. oktobra celodnevnim programom u Muzeju moderne i savremene umetnosti Rijeka, u sklopu programskog pravca Dečja kuća projekta Rijeka 2020 - Evropska prestonica kulture.
baltayar_1603116968.640x360_rss.jpg

Izložba nosi naziv “51000 Balthazargrad” zato što je Rijeka svojim izgledom i atmosferom poslužila likovnom umetniku Zlatku Boureku kao inspiracija za scenografiju serijala, odnosno za Baltazargrad u kojem dobronamerni profesor Baltazar živi i smišlja svoje neobične izume, prenela je agencija Hina.

Serijal Profesor Baltazar razvio se iz prvog kratkog filma “Izumitelj cipela”, koju je 1967. godine režirao i animirao Zlatko Grgić, po scenariju koji je napisao zajedno s Borivojem Dovnikovićem Bordom. Pozadine je izradio Branko Varadin, a muziku je napisao Aleksandar Bubanović.

Baltazar je tada još bio po svemu tipičan film Zagrebačke škole animiranog filma, belih pozadina i grada koji još nije bio Rijeka, nego kombinacija Zagreba i Njujorka.

Nakon nagrade na festivalu u Rumuniji, nastaje ideja o serijalu filmova. Prvi serijal se, uz novih 12 epizoda prosečnog trajanja desetak minuta, pridružuje “Izumitelju cipela”, što čini okvir od 13 epizoda, čega su se autori pridržavali do trećeg serijala. U četvrtom je stvoreno 20 epizoda s prosečnih pet minuta trajanja.

Do 1978. godine nastalo je 59 epizoda Profesora Baltazara. Scenario, režiju, crtež i animaciju serije potpisivali su zajedno Zlatko Grgić, Boris Kolar i Ante Zaninović, a pozadine i pretvaranje mešavine Zagreba i Njujorka u Rijeku čini Zlatko Bourek uz pomoć Branka Varadina i Srđana Matića.

Serijal je prikazivan u celom svetu, u Iranu, na američkoj nacionalnoj mreži ABC, pa do skandinavskih država, gde je doživeo izuzetan uspeh. Za nemačku televiziju realizovan je velik broj kratkih infofilmova s profesorom Baltazarom kao glavnim likom, a Zaninović je Baltazara doveo i u strip, koji decu nije samo zabavljao, nego ih i učio engleski.

Prostor izložbe podeljen je na delove Svemir, More, Rijeka i Grad. Namera je na atraktivan, zabavan i interaktivan način ispričati priču o nastanku Profesora Baltazara, o mnogim slojevima koji se otkrivaju gledanjem njegovih dogodovština, ali i o važnosti ovog animiranog serijala u kontekstu vremena u kojem živimo, saopštila je organizacija Rijeka 2020, koja je koorganizator izložbe sa Muzejem moderne i savremene umetnosti.

Firma Rijeka 2020 i riječki MMSU izložbu postavljaju u saradnji s Jučer Danas Sutra – Platformom za audiovizuelna istraživanja i u partnerstvu sa preduzećem Ultra link i Zagreb filmom.

Click