Istraživanje Romskog centar za žene i decu “Daje”: Devet od deset Romkinja bar jednom doživelo neki oblik nasilja

25. October 2023.
Devet od deset Romkinja najmanje jednom je doživelo nasilje, pokazali su predstavljeni rezultati istraživanja Romskog centar za žene i decu "Daje".
Nada 1
Osnivačica centra "Daje" Nada Đuričković. Foto: Medija centar Beograd

Izvor: Beta

Utvrđeno je i da 70 odsto Romkinja ne prepoznaje ekonomsko nasilje, a da svaka druga ne prepoznaje seksualno nasilje.

“Ovi podaci ne predstavljaju realnu sliku stanja. Situacija je još gora. Mi ne možemo da dođemo do žena koje trpe najveće nasilje”, rekla je koordinatorka istraživanja Jelena Marinković na predstavljanju rezultata u beogradskom Medija centru.

Pravnica organizacije “Daje” Maja Škorić ocenila je da Romkinje često nisu svesne da trpe nasilje pošto je po njenim rečima, u romskim porodicama ono “najčešće normalizovano”.

Istraživanje je pokazalo da je 67 odsto Romkinja stupilo u dečje brakove, a da svaka druga rodi dete pre punoletstva.

Oko 40 odsto romskih devojčica završi osnovnu školu, a njihovo školovanje najčešće bude prekinuto zbog dečjih brakova i siromaštva.

Osnivačica centra “Daje” Nada Đuričković je kao jednu od preporuka iznela da je potrebno unaprediti saradnju nadležnih institucija i nevladinih organizacija uopšte, a posebno kad ima rizika od ranih, dečjih brakova.

“Kada devojčice počnu da izostaju iz škole, postoji rizik da su stupile u maloletnički brak. Tada institucije moraju brzo da reaguju”, ukazala je koordinatorka istraživanja Jelena Marinković.

Click