Info Park: Srbija Međunarodni dan migranata dočekuje uz hajke i proteste u Pirotu i Somboru

17. December 2019.
Međunarodni dan migranata, 18. decembar, Srbija dočekuje organizovanim hajkama protiv migrantske populacije koje se sa interneta prenose u lokalne zajednice pretvarajući ih u neprijateljska i nesigurna utočišta za migrante, saopštio je danas Info Park.
MIGRANTI U PRESEVU
Migranti u Preševu. Prema podacima MUP-a u Srbiju kod Preševa dnevno uđe iz Makedonije 700 do 900 ljudi. (BETAPHOTO/SASA DJORDJEVIC/DS)

Info Park je naveo da su se uslovi u kojima lokalne zajednice dočekuju migrante drastično pogoršali i da poslednjih nedelja građani Šida, Pirota, Sombora, Kikinde i Kanjiže organizuju na društvenim mrežama hajke usmerene protiv migrantske populacije.

“Oštro se protiveći njihovom dolasku, te onlajn grupe etiketiraju migrante kao opasne i fabrikuju različite razloge njihove nepoželjnosti što se među lokalnom zajednicom brzo širi, pretvara u protestne akcije pa i fizičke napade”, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je u Šidu nakon pritiska građana došlo i do policijske akcije, nakon čega su “ispražnjene” ulice i zgrade, koje izbeglice koriste za privremeni smeštaj, a oni prebačeni u kampove na granici koji su prethodne godine bili zatvoreni, kao što je Preševo i da su slične akcije organizovane i u Somboru.

Info Park je istakao da je u Pirotu situacija eskalirala nakon incidenta u kome je migrant napao taksistkinju, a da su svi detalji tog incidenta ostali nerazjašeni, ali da su se zato pojavile lažne informacije i glasine.

“Kao rezultat, preko društvenih mreža mobilisani su građani – među kojima su dominirali taksisti i fudbalski navijači – koji su protestovali ispred prihvatnog centra Četvrti kilometar, predstavljajući migrante kao opasnost i zahtevajući zatvaranje kampa koji je inače bio na glasu kao najmirniji u zemlji”, navodi se u saopštenju.

Protesti protiv migranata su bili organizovani i u Somboru putem društvenih mreža, a da su drugog dana protesta građani Sombora i fizički, kako Info Park tvrdi, napali nekoliko migranata.

Direktor Info Parka Gordan Paunović rekao je da veruje da iza hajki na migrante stoje političari koji na taj način pokušavaju da, kako je naveo, po uzoru na evropske populističke partije mobiliše svoje glasačko telo.

“Nije pitanje da li su lokalne zajednice tolerantne prema migrantima, već što radikalizovana manjina koristi lažne vesti i izmišljene događaje kao alat za podizanje panike i uznemiravanje građana”, kazao je Paunović.

Info Park je podsetio da na istraživanje Centra za slobodne izbore i demokratiju (CeSID), sprovedenog u junu 2019. godine u 19 lokalnih samouprava u kojima su prisutni migranti, samo 11 odsto ispitanika ima pozitivno mišljenje o migrantima, dok 40 odsto ima negativne stavove.

“Na anketno pitanje ‘Da li ste spremni da prihvatite migrante da trajno žive u vašem komšiluku?’ 16 odsto građana je odgovorilo potvrdno, dok na to ne bi pristalo 58 odsto”, podsetio je Info Park.

Click