Hrvatska počinje svoje prvo predsedavanje EU

1. January 2020.
Hrvatska je danas počela svoje prvo predsedavanje EU i u narednih šest meseci prioriteti će joj biti Evropa koja se razvija, povezuje, štiti i koja je uticajna.
PLENKOVIC PREDSTAVIO PRIORITETE HRVATSKOG PREDSEDAVANJA EU
Logotip predsedavanja. Foto: BETAPHOTO/HINA/dmir BULJUBASIC

Pitanje proširenja EU obuhvaćeno je prioritetom Uticajna Evropa, navodi se u dokumentu “Prioriteti hrvatskog predsedavanja Savetu EU”.

Hrvatsko predsedavanje, kako se navodi, smatra da je efikasna politika proširenja i susedstva, uključujući na Zapadnom Balkanu, neophodna za dalji ekonomski razvoj u Ervopi i u tom cilju će u maju u Zagrebu biti održan samit EU-Zapadni Balkan.

Pre toga, kako se navodi, Evropski savet će ponovo razmatrati pitanje proširenja i otvaranja pregovora sa Severnom Makedonojom i Albanijom.

Pođednako značajni su i pregovori o Instrumentu za pretpristupnu pomoć (IPA III) za 2021-2027, navodi se dalje.

U Programu hrvatskog predsedavanja Savetom EU usvojenom 27. decembra ističe se da će “vrhunac hrvatskog predsedavanja biti samit EU i Zapadnog Balkana”.

“Verodostojna politika proširenja, vođena načelima vlastitih postignuća i pravedne uslovljenosti, delotvorno podstiče reformske procese i garant je boljitka i stabilnosti jugoistoka Evrope”, navodi se u tom dokumentu.

“Podsticaće se ispunjavanje svih mera potrebnih za dalji napredak Crne Gore i Srbije u pristupnim pregovorima”, navodi se u Programu.

Izazovi sa kojima će se suočiti hrvatsko predsedavanje EU biće Bregzit i višegodišnji budžet EU a Hrvatska se obavezala da u fokus stavi i razlike u ekonomskom razvoju, klimatske promene, migracije, širenje dezinformacija i jačanje populizma.

Rotirajuće predsedavanje EU Hrvatska, koja je postala članica Unije 2013, preuzima od Finske i predaće ga poslednjeg dana juna Nemačkoj.

Hrvatsko predsedavanje slediće rad finskog uzimajući u obzir prioritete Strateške agende 2019-2024. koju su članice odobrile na Evropsko savetu u junu 2019.

Strateška agenda pokriva građanske slobode, razvoj snažne ekonomske baze, izgradnju klimatski neutralne, zelene, poštene i socijalne Evrope i promociju evropskih interesa i vrednosti na globalnom nivou.

Hrvatsko predsedavanje je najavilo da namerava da radi na izgradnji saradnje i sporazuma među članicama u duhu konsenzusa i uzajamnog poštovanje.

U tom svetlu, očekuje se intenziviranje rada na Konferenciji o budućnosti Evrope.

Moto hrvatskog predsedavanja je “Snažna Evropa u svetu punom izazova”.

Click