Hargitaj (EBRD): Reforme državnih preduzeća, podrška razvoju tržišta i zelena agenda prioriteti EBRD

21. January 2020.
Regionalna direktorka Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) Zuzana Hargitai izjavila je večeras da su reforme preduzeća u državnom vlasništvu, podrška razvoju tržišta kapitala i zelena agenda u Srbiji prioriteti EBRD u 2020.
MEMBERS DINNER NEMACKO-SRPSKE PRIVREDNE KOMORE
Zuzana Hargitai, direktorka Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD). Foto: BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIC

“Na zahtev Vlade Srbije, u saradnji sa MMF-om, podržaćemo pripremu dokumenta o politici državnog vlasništva, da bi definisali šta država želi da postigne kada je vlasnik javnih preduzeća”, rekla je Hargitai na skupu članova Nemačko-srpske privredne komore.

Ocenila je da bi trebalo da dovede do promene zakona o javnim preduzećima, kako bi se poboljšalo korparativno upravljanje, a ta preduzeća bila osposobljena da pružaju kvalitetnije usluge.

Hargitaj je istakla da za EBRD u Srbiji 2019. godina bila fantastična, jer je plasirano 516 miliona evra kredita, a 75 odsto investicija bilo je u privatni sektor i dodaje da ta banka uvek sluša šta govore partneri iz privatnog sektora i od njih se prima informacije o reformama koje treba sprovoditi.

“Kada direktno finansiramo uvek mora da bude model ‘finansiranje plus’, dodatna vrednost”, rekla je ona.

Hargitai je istakla da EBRD već radi na programima unapređenja korporativnog upravljanja u “Srbijavozu”, dok je u EPS-u počela primenom takvog programa, specifičnog za to javno preduzeće.

“Mislimo da je Vlada Srbije spremna za reformske korake i poboljašanje upravljanja u državnim i komunalnim preduzećima”, ocenila je Hargitai.

EBRD je 40 odsto prošlogodišnjih finansiranja u Srbiji ostvario preko kanala komercijalnih banaka.

Predsednik Nemačko-srpske privredne komore i generalni direktor kompanije “Hemofarm” Ronald Zeliger izjavio je da nemačke kompanije u Srbiji zapošljavaju 60.000 radnika i ocenio da srpska ekonomija zaslužuje podsticaj i pomoć za dalji razvoj.

“Trgovinska razmena Nemačke i Srbije prošle godine je ponovo porasla i prešli smo pet milijardi evra. Mislim da se čudo dogodilo, a perspektive su beskonačne, razmena se uvećava svake godine”, rekao je Zeliger.

On je ocenio da će 2020. godina doneti odlične rezultate u privrednoj saradnji.

Click