Grenel: Tači otkazao putovanje u Vašington

24. June 2020.
Ričard Grenel, izaslanik predsednika SAD za pregovore Srbija-Kosovo, objavio je da je predsednik Kosova Hašim Tači otkazao dolazak na sastanak zakazan za subotu, 27. juna, u Beloj kući.

“Predsednik Kosova upravo nas je obavestio da je otkazao svoje putovanje u Vašington, posle najave Specijalnog tužilaštva. Poštujem njegovu odluku da ne prisustvuje raspravama dok se ne reše pravna pitanja tih navoda”, napisao je Grenel na Tviteru.

Tači je u Beloj kući trebalo da se sastane s Grenelom, kao i predsednik Srbije Aleksandar Vučić koji je ranije potvrdio da će putovati u Vašington, ali zasad nema novih vesti o tome posle odluke Tačija da ne ide.

Specijalizovano tužilaštvo u Hagu saopštilo je danas popodne da je Specijalizovanom većima Kosova podnelo na razmatranje optužnicu kojom se Hašim Tači, Kadri Veselji i druga lica terete za niz zločina protiv čovečnosti i ratne zločine, uključujući ubistvo, prisilno nestajanje lica, progon i mučenje.

U optužnici se navodi da Tači, Kadri Veselji i drugi iz optužnice snose krivičnu odgovornost za skoro 100 ubistava tokom rata na Kosovu.

Click