Fotogalerija AP: Mučan život migranata i izbeglica na severozapadu BiH

17. January 2021.
Pad temperature vazduha daleko ispod nule dodatno je otežao patnje stotina migranata i izbeglica, zaglavljenih na severozapadu Bosne i Hercegovine, piše američka agencija Asošiejted pres.
Bosnia Migrants
Foto: Beta/AP Photo/Kemal Softic

Migranti i izbeglice, medju kojima su i čitave porodice sa malom decom, danonoćno se smrzavaju usled talasa ekstremne hladnoće koja je zahvatila oblast u blizini granice BiH i Hrvatske, navodi AP.

Meteorolozi u BiH, kako se navodi, upozorili su gradjane da ne ostaju dugo na otvorenom tokom ledenog perioda, prognozirajući da bi temperatura mogla da padne do minus 15 stepeni Celzijusa.

Foto: Beta/AP Photo/Kemal Softic

Pod pritiskom iz inostranstva, vlasti BiH su poboljšale uslove za nekoliko stotina ljudi koji borave na mestu nedavno izgorelog prihvatnog kampa Lipa, ali je stotine drugih, navodi AP, smešteno u improvizovane kampove sa šatorima i napuštenim kućama, bez grejanja i osnovnih sanitarnih uslova.

Mehaničar iz Bangladeša Šahin, koji boravi u malom šatoru u šumi blizu mesta Velika Kladuša, rekao je da je prošle noći bilo veoma hladno, da nije spavao i da mnogo pate, piše AP.

Foto: Beta/AP Photo/Kemal Softic

Agencija dodaje da migranti kao Šahin spavaju na otvorenom mesecima, dok se nadaju da će ilegalno ući u Hrvatsku, članicu EU. Prilikom brojnih pokušaja ulaska suočavaju se, prema izveštajima, s nasiljem hrvatskih graničara.

U improvizovanom kampu kod Velike Kladuše nalazi se nekoliko malih šatora na smrznutoj neravnoj zemlji medju drvećem, navodi AP i dodaje da se neki migranti peru napolju na minusu, paleći vatre da bi se koliko-toliko zagrejali, u nedostatku toaleta i struje.

Foto: Beta/AP Photo/Kemal Softic

Šahin navodi da nemaju ni čistu pijaću vodu.

“Nije bezbedno, to je veoma veliki rizik za naše zdravlje. Pomozite nam, molim vas”, kazao je Šahin.

Foto: Beta/AP Photo/Kemal Softic

Medjunarodne organizacije su kritikovale vlasti BiH zbog često haotičnog odgovora na evropsku migrantsku krizu, dok humanitarne grupe upozoravaju da i ta zemlja i EU moraju da nadju trajno rešenje, navodi AP.

Student novinarstva iz Avganistana, 20-godišnji Mohamad Kan, koji sa nekoliko desetina migranata boravi u napuštenoj fabrici punoj djubreta blizu Bihaća, kaže da jedino želi “bezbedan i čist” život u Evropi.

Foto: Beta/AP Photo/Kemal Softic

U toj ruiniranoj fabrici, navodi agencija, migranti se mogu videti kako leže tesno umotani u ćebad ili spavaju u malim šatorima, dok zgrada s rupama na mestu nekadašnjih prozora predstavlja slabu zaštitu od hladnoće.

Većina drugih regiona BiH odbija da prihvati migrante zbog protivljenja stanovništva, dodaje AP.

Foto: Beta/AP Photo/Kemal Softic

U napuštenoj kući u selu blizu granice s Hrvatskom, privremeno sklonište našao je par iz Avganistana sa četvoro dece od 18 meseci do 10 godina.

Porodica kuva uz pomoć peći na drva, po mraku pali sveće i koristi stari nameštaj koji je ostavljen u kući dok čeka priliku da predje granicu.

Foto: Beta/AP Photo/Kemal Softic

Rekli su agenciji AP da su 40 puta pokušali da udju u EU, ali da su svaki put vraćeni.

Otac Mustafa kaže da im je preteško posle toliko neuspešnih pokušaja i pošto su ostavljeni bez pomoći, ne računajući pakete koje povremeno dobiju od humanitarnih grupa.

Click