Fondacija Slavko Ćuruvija: Iznenadjujuća odluka Apelacionog suda

7. September 2020.
Fondacija Slavko Ćuruvija saopštila je da je odluka Apelacionog suda da ukine prvostepenu presudu za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije neprijatno iznenadjenje i izrazila nadu da će prvostepeni sud na ponovnom sudjenju slučaj razmatrati prioritetno i efikasno i potvrditi prethodno izrečene kazne.
Beta-ygkqj39d9n.640x360_rss.jpg
Foto: Beta

“Ovakvom odlukom se nastavlja prava agonija za porodicu, prijatelje i poštovaoce ubijenog novinara, koji na pravdu čekaju sada već više od 21 godinu”, saopštila je Fondacija.

Podsetili su da je prvostepeni sud, posle četiri godine sudjenja koje je obilovalo kontroverznim odlukama, u aprilu prošle godine doneo presudu, da bi se gotovo godinu i po dana čekala odluka Apelacionog suda.

“Podsećamo da su dvojica prvostepeno osudjenih pripadnika Resora državne bezbednosti i dalje u takozvanom kućnom pritvoru, dok država ne pokazuje da bilo šta preduzima u vezi sa izručenjem optuženog Miroslava Kuraka, koji je u bekstvu”, navedeno je u saopštenju.

Fondacija Slavko Ćuruvija još jednom je ukazala na značaj ovog procesa za bezbednost novinara i slobodu izražavanja u državi u kojoj su novinari ubijani, podmetane su im bombe i spaljivane kuće, i pozvala domaće i medjunarodne institucije i javnost da ovaj proces prate do kraja.

Click