Fajon i Bilčik: Većina preduzetih obaveza za poboljšanje izbornih uslova nije postignuta

12. December 2019.
Šefica delegacije u parlamentarnom odboru za stabilizaciju i pridruživanje EU Srbija Tanja Fajon i izvestilac Evropskog parlamenta o Srbiji Vladimir Bilčik poručili su da je analiza koju su sproveli nakon dve runde dijaloga o poboljšanju izbornih uslova u Srbiji pokazala da je postigunt napredak, ali da većina preduzetih obaveza, više od 60 odsto, nije postignuta, ili je postignuta samo delimično.
Beta-s65wz0tohy
Šefica delegacije u parlamentarnom odboru za stabilizaciju i pridruživanje EU Srbija Tanja Fajon. Foto: Beta/STA/Tamino Petelinsek

“Jasno je da se moraju što pre preduzeti značajni koraci, posebno na području slobode medija i ulogu javnih servisa”, naveli su Fajon i Bilčik u autorskom tekstu za Blic u izdanju za četvrtka.

Oni su naveli da nije ostalo mnogo vremena pre izborne kampanje za poboljšanje izbornih uslova primenom svih obaveza, te da bi predložili da se razmotri vremenski okvir za izbore uz puno poštovanje Ustava i zakona, koji omogućava ispunjenje svih obaveza pre kampanje i kako bi svi akteri imali povereje u izborni okvir.

Naveli su i da je uključivanje u politički i izborni proces jedini način da opozicija koja bojkotuje izbore omogući svojim pristalicama predstavljanje.

U autorskom tekstu se navodi i da je do sada postignut konsenzus u nekim područjima koja su prepoznata kao najvažnija, kao i da je sada od presudne važnosti da se sve obaveze sprovedu na način da građanin bude siguran da će biti postignuta stvarna poboljšanja i promene.

Click