EU predlaže pravila za regulisanje veštačke inteligencije da bi ograničila rizike

20. February 2020.
Evropska unija je danas iznela predloge za regulisanje veštačke inteligencije koji zahtevaju stroga pravila i zaštitne mere od rizika primene nove tehnologije.
8ab1d51c.640x360_rss.jpg
Foto: Beta

Danas objavljen Izveštaj o veštačkoj inteligenciji je deo šire digitalne strategije čiji je za cilj da EU zadrži preimučstvo po postavljanju tehnoloških standarda.

Evropska komisija navodi da želi da razvije “pouzdan okvir za veštačku inteligenciju”.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen naložila je posle stupanja na funkciju u decembru, dala saradnicima rok od 100 dana da smisle koordinirani pristup EU veštačkoj inteligenciji (AI).

Potrebna su jasna pravila za rešavanje “visoko rizičnih sistema AI” u zdravstvu, policiji i transportu, koji bi trebalo da budu “transparentni i da garantuju ljudski nadzor” – ne samo mašinski, saopštila je EU.

Na isti način kao što proveravaju kozmetiku, automobile i igračke, vlasti bi trebalo da mogu da provere i potvrde podatke koje koriste algoritmi koji pokreću veštačku inteligenciju.

Važno je koristiti nepristrasne podatke za obuku visoko rizičnih sistema veštačke inteligencije, kako bi izbegli diskriminaciju, saopštila je komisija.

Lideri EU rekli su da takodje žele da otvore raspravu o tome kada dozvoliti prepoznavanje lica u sistemima za daljinsko identifikovanje, koji se koriste da bi se skeniranjem mase ljudi našlo jedno lice i uporedilo s bazom podataka, što se inače smatra “najnametljivijim oblikom” primene te tehnologije i zabranjeno je u EU, osim u posebnim slučajevima.

Click