Džon Malkovič počasni gost FEST-a

16. December 2019.
Holivudski glumac Džon Malkovič biće počasni gost 48. međunarodnog filmskog festivala FEST u Beogradu, kada će mu biti uručeno priznanje Beogradski pobednik za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti, saopštio je CEBEF.
DZON MALKOVIC POCASNI GOST 48. FEST-A
Foto: BETAPHOTO/Press Cebef/MO

Kako je najavljeno, tokom gostovanja u Beogradu Džon Malkovič, koji je karijeru započeo kao pozorišni glumac, nastupiće i u resitalu uz muzičku pratnju.

Brodvejski debi Džon Malkovič ostvario je u predstavi “Smrt trgovačkog putnika”, a ta uloga donela mu je nagradu Emi kada je predstava ekranizovana.

Njegov filmski debi u ostvarenju “Mesta u srcu” doneo mu je prvu nominaciju za Oskara. Nizale su se zapažene uloge u filmovima “Carstvo sunca” Stivena Spilberga, “Staklena menažerija” Pola Njumana, Bertolučijev “Čaj u Sahari”.

Uloga okrutnog Vikonta u filmu “Opasne veze” Stivena Frirsa donela mu je popularnost i pažnju šire javnosti, a ulogom psihotičnog ubice u filmu “Na vatrenoj liniji” dobio je drugu nominaciju za Oskara, kao i nominaciju za Zlatni globus.

Smisao za humor Malkovič je pokazao kada je prihvatio ulogu u kultnom filmu “Biti Džon Malkovič” u kome glumi samog sebe.

Scenarista Čarli Kaufman izjavio je da je scenario od početka bio zamišljen isključivo sa Malkovičem u glavnoj ulozi, zbog specifične enigmatične energije koju ovaj glumac poseduje.

Ostati upamćen i po ulogama u akcionoj komediji “RED” i filmu “Spaliti posle čitanja” braće Koen.

Tokom bogate karijere ostvario je više od 70 uloga, a među poslednjima u Netfliksovim hitovima “Bird box” i “Velvet buzzsaw”.

Malkovič se ostvario i kao režiser, a producirao nekoliko nezavisnih filmova koji su vremenom postali kultni hitovi – između ostalog “Džuno” i “Ghost world”.

Napisao je i scenario za kratki film “100 godina” reditelja Roberta Rodrigeza, koji je zatim zapečaćen i planirano je da bude prikazan 18. novembra 2115. godine.

Prema najavi organizatora, program 48. FEST-a biće objavljen 22. januara 2020. godine.

Click