Tramp proglasio vanredno stanje u SAD zbog korona virusa

13. March 2020.
Američki predsednik Donald Tramp koji je prvobitno kritikovan da minimizira ozbiljnost pandemije korona virusa, proglasio je večeras vanredno stanje u SAD, javila je agencija Frans pres.
Donald Trump
Foto: Beta/AP Photo/Evan Vucci

“Zvanično proglašavam vanredno stanje kako bismo mogli u potpunosti da koristimo resurse savezne vlade”, rekao je Tramp novinarima u Beloj kući.

Tom odlukom su oslobodjena sredstva iz federalnog budžeta u iznosu od više od 50 milijardi dolara da bi se američkim državama i teritorijama pomoglo u borbi protiv zaraze, preneo je Glas Amerike (Voice of America – VOA).

Tramp, čija je administracija kritikovana zbog sporog reagovanja na epidemiju, saopštio je da je dao veća ovlašćenja Ministarstvu zdravlja, kako bi se bolnicama i lekarima pružila maksimalna fleksibilnost, a i sposobnost da zaobidju neke postojeće zakone, da bi što bolje odgovorili na širenje virusa.

Predsednik SAD je naveo da vlada radi u partnerstvu sa privatnim sektorom da bi se povećali kapaciteti za testiranje na virus.

U SAD je od korona virusa obolelo više od 1.900 ljudi u 48 saveznih država i glavnom gradu, dok je više od 40 preminulo.

Zbog širenja epidemije, gradjani se privikavaju na novu realnost – u ponoć po lokalnom vremenu stupaju na snagu ograničenja na putovanja u Evropu, širom zemlje se zatvaraju škole i univerziteti, zabranjuju se javna okupljanja i prekidaju sportska takmičenja.

Vrata zatvaraju i popularne turističke destinacije – Brodvej i Diznilend. Veliki broj Amerikanaca radi od kuće, a pojedini su dobili i otkaze, prenosi VOA.

Novi virus utiče i na izbore – u Luizijani je najavljeno da će unutarstranački izbori za predsedničke nominacije, zakazani za početak aprila, biti odloženi do kraja juna.

Click